Otthon / Barcsi hírek / Száz katona őrzi a somogyi határt

Száz katona őrzi a somogyi határt

Amióta fokozódott a rendvédelmi jelenlét, azóta bizonyíthatóan nőtt a közbiztonság a barcsi utcákon. A Dél-somogyi kisvárosban jelenleg egy század állomásozik – írja a sonline.hu

A katonai jelenlét folyamatos a barcsi utcákon. Szinte naponta összefuthatnak a város lakói az egyenruhásokkal, séta közben, a strandon, a Dráva sétányon, vagy éppen a boltban sorban állva. Kétórás kimenőt engedélyeznek számukra, a barcsi önkormányzat pedig a kezdetektől fogva biztosítja az ingyenes belépésüket a Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központba, haza is csak négy hetente mehetnek, a honvédeket pedig Pápáról és Tatáról vezényelték Dél-Somogyba. Három század végez szolgálatot a Dráva-mentén: Alfa, Bravó és Charlie, a barcsiak biztonságára a Bravósok figyelnek. Statisztikák alapján itt létük óta jelentősen csökkent a bűncselekmények száma. Jó hatással van a jelenlétük a közbiztonságra, amely valós visszatartó erővel is bír.

Nagyon örülök annak, hogy egyenruhásokat látni az utcán, annak viszont nem, hogy ez ennek a sajnálatos történelmi helyzetnek köszönhető – mondta Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki a napokban tett látogatást a Honvédelmi Minisztérium képviselőivel a volt TIT iskolaépületében létesített „minilaktanyában”. – Többek közt a katonai életpályamodellről, a toborzásról és a barcsi szerepvállalásról is beszélgettünk, valamint arról, hogy jó lenne, ha állandó helyőrség jöhetne létre Barcson.

Hozzátette: a katonák fizetését most 30-50 százalékkal megemelték, köztük a nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező honvédekét is, akik havi jövedelme már megközelíti a nettó 100 ezer forintot. Ander Balázs szerint azonban többezer ember hiányzik a rendszerből, emellett a fegyvernemeket is fejleszteni kéne ahhoz, hogy igazi védelmi ereje legyen.

A katonák jelenléte fokozza a szubjektív biztonságérzetet. Arról azonban továbbra sincs szó, hogy a védelmi erők meddig maradnak Barcson. Annyit lehet tudni, hogy „amíg a helyzet megköveteli”.

A kormány 2016-ban az illegális migráció folytatódásával számol, ezért a továbbiakban is mindent meg fog tenni az ország védelméért, nyilatkozta nem olyan régen  Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. A tavaly ide érkező migránsok száma megegyezik Észtország lakosságával, amely 1,5 millióra rúg.

Köszönet és hála

Zákányban egy évtizede adományoznak kitüntető címeket az ünnepekhez kapcsolódva. Idén, a március 15-i ünnepségen azokat részesítették díjazásban, akik részt vettek abban az egy hónapos védekezésben, amikor 135 ezer migráns érkezett a kis somogyi falu zöldhatárán át Magyarországra Horvátország felől.

– Az együttműködésről emlékeztünk meg, és arról, hogy miben tudtunk abban az igen tevékeny egy hónapban közösen tenni – mutatott rá Jankó Szabolcs Zákány polgármestere. – Ez egy kis település életében kiemelt fontosságú, és bízhatunk abban, hogy egy jövőbeli esetleges, hasonló esemény kapcsán is így fog lezajlani.

„Zákány község önkormányzata és polgárai nevében hálával és köszönettel otthonunk nyugalma, a déli határ biztosítása, a település érdekében végzett kitartó és lelkiismeretes munkája elismerésééül, március 15-e alkalmából” Zákány község kitüntető díját adományozta Zentai László ezredesnek, Piros Attila dandártábornoknak, Somogy megye rendőrfőkapitányának, valamint Tóth Árpád állomásfőnöknek és vasutas munkatársainak, s Antal László ezredesnek.

Az ötödik, ám ki nem osztott kitüntetést azok a zákányi emberek kapták, akik időt és energiát nem kímélve segítettek az ott dolgozóknak. Nekik a Piros Atila ajándékozott Szent György érdeméremet.

Forrás: sonline.hu nyomán

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: