Otthon / Ország-Világ / 260 ezres vízszámla jött a lakótelepi lakásba
A kép forrása: internet (illusztráció)

260 ezres vízszámla jött a lakótelepi lakásba

Hallott már 260 ezer forintos vízszámláról? Egy lakótelepi lakásban élő házaspárnak sikerült összehoznia, legalábbis ezt állítja a vízmű. A lakók szerint ugyanakkor ez lehetetlen. A Kosár című műsor annak járt utána, hová tűnt el közel négyszáz köbméter víz.

– Először azt hittem, nem jól látom. Tizedes vessző ide vagy oda, nem gondoltam, hogy 260 ezer forint – emlékezett vissza Bakucz Lászlóné.

Erzsébet meg volt róla győződve, hogy valami tévedés történt, amikor egyik reggel vízszámlát hozott a posta, és a szokásos 4-5 ezer forint helyett a csekken 259.573 forint állt. Harminc éve laknak a székesfehérvári panelben, azóta szinte mindig ugyanannyi vizet használnak.

– 2011 első félévben az összes fogyasztás 40 köbméter volt, a következő félévben 48. Ha átlagolunk, akkor az összfogyasztás félévente 41 köbméter – mondta Bakucz László.

A dolgok idén év elején azonban drámai fordulatot vettek. A vízóra a szokásos fogyasztásnál majdnem négyszáz köbméterrel többet mutatott.

Pedig a házaspár szerint semmi nem változott, ugyanazokat a gépeket és ugyanannyi vizet használtak, mint korábban. Reklamáltak is a vízműnél, de hiába.

Máshol is vannak gondok

Noha azt gondolhatnánk, hogy a víz olcsó, mégis tetemes költséget tud okozni, ha a vízrendszer nem működik jól.

Egy tatabányai utcában is rengeteg víz tűnik el, és senki nem tudja, hova. Csak annyi biztos, hogy valahol a főmérő és az almérők között. Horribilis számlák jönnek.

– Nem lehet az, hogy valaki elhasznál 15 köbméter vizet, és több mint 58 ezer forintot fizessen ki egy évre – hangsúlyozta Fekete Veronika helyi lakos. Egy másik lakó, Szántai István szerint neki a két-háromszorosát kell kifizetnie, mint amennyit elhasznál.

Az utcában élők közös vízhálózaton vannak, így az elfolyás költségei mindenkit sújtanak. A több százezer forintos elfolyás miatt Szántai István már azt fontolgatja, hogy kiköti a vizet, mert ezt nem bírja anyagilag.

A szolgáltató a lakókat okolja 

A Bakucz családnál azonban minden rendben. Nem ereszt a vécétartály, a fürdőszoba és a konyha is jó. Semmi nem folyik, ha ilyen történne, azonnal megcsináltatnák, mondták.

A vízszolgáltató szerint visszatérő problémáról van szó. – Az a szabály, hogy a hiteles mérőn leolvasott értéket kell kifizetni – hangsúlyozta Zsebő Lajos, a Fejérvíz szóvivője.

Közölte: a szóban forgó lakásban különböző okok miatt egy év után tudták csak leolvasni a vízórát, márpedig egy év alatt szerinte igenis elfolyhat négyszáz köbméter. Úgy látja, hogy a felelősség a lakóké. Legalább havonta rá kell nézni az órára, ez benne van az üzletszabályzatban is – fogalmazott.

Sajnos időközben történt egy vízóra csere, a régi, magas fogyasztást mutató vízóra már nincs meg, így nem tudni, hogy hibás volt-e.

– Ha szólnak nekünk, hogy valami gyanús, kötelesek vagyunk nyolc napon belül kimenni, és megvizsgálni a mérőt – emelte ki a szóvivő.

Van megoldás

Az ehhez hasonló kellemetlenségeket meg lehet előzni. Havonta ajánlott leellenőrizni a mérőórát, és ha rendellenesség tapasztalható, jelezni kell a szolgáltatónak. Van azonban más megoldás is.

A rádiós vízórák számítógépre kötve sokkal pontosabb vízfogyasztást mérnek, így szinte azonnal észre lehet venni, ha elszaladnak a számok.

– Napi bontásban lehet monitorozni a vízfogyasztást, és hogy ha valami rendellenesség jelentkezik, akkor időben észre lehet venni – világított rá mondta Argyelán Tibor, a Cardware Kft. vezető mérnöke.

Az órák lakótelepi lakásokba gond nélkül beszerelhetőek.

MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: