Otthon / Terrortámadás / Felrobbant emberek, leszakadt mennyezet – szemtanúk a brüsszeli robbantásokról
Ralph Usbeck által közreadott kép földön fekvő turistákról a füsstel teli brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. Tizenegyen életüket vesztették és 81-en megsebesültek a reptéri öngyilkos merényletben, valamint tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál történt robbantásnak. (MTI/AP/Ralph Usbeck)

Felrobbant emberek, leszakadt mennyezet – szemtanúk a brüsszeli robbantásokról

Felrobbant emberekről, sikoltozó tömegről számoltak be a brüsszeli robbantások túlélői.

Vér, füst, sikoltozó emberek

A reptéri robbantások egyik szemtanúja, Rob Verreykken elmondta az RT-nek, hogy pillanatok alatt káosz tört ki a repülőtéren a detonáció után.

“Totális zűrzavar volt. Vér, por mindenhol, sikoltozó emberes rohangáltak.”

A férfi körülbelül 100 méterre állt a reptér bejáratától, mikor egy óriási robbanást hallott, és pillanatokon belül ellepte a kiáramló porfelhő. Azonnal tudta mindenki, hogy terrortámadás történt. Az emberek sikoltozni kezdtek, majd megpróbáltak kirohani a repülőtér épületéből.

A férfi egy sarokban húzódott meg és megvárta, amíg kissé lecsendesedik a káosz. Itt nézte végig, ahogy kivánszorognak az emberek, sokukat vér borította, sokkos állapotban voltak.

A férfi egy olyan emberrel is beszélt, aki a földön heverő, végtagok nélküli emberekről számolt be. “Szörnyű volt, soha nem fogom elfelejteni” – mondta a megkérdezett embernek az másik afrikai szemtanú, akit csak azért nem szedett darabokra a detonáció, mert rögtön el tudott bújni egy kis téglafal mögé.

A kép forrása: internet
A kép forrása: internet

Egy nőtől 20 méterre robbant fel a bomba

Egy becsekkolásra váró nő mellett robbant fel az első bomba a brüsszeli reptéren. A nő a BFMTV nevű helyi tévécsatornának mesélt a reptéri traumáról, elmondása szerint a robbanás után sűrű füst terjengett a reptér területén, és az összes utas rohanni kezdett a kijárat felé. Még fel sem ocsúdtak az első detonáció után, máris robbant a második bomba – körülbelül 15 másodperc elteltével. Ez már sokkal közelebb volt a nőhöz, körülbelül 20 méterre.

Ekkor lett totális káosz a reptéren. A csarnok álmennyezete leszakadt, a csekkolásra váró utasok csomagjaikat eldobálva próbáltak kirohanni az épületből, egymást taposták igyekezetükben, az élmennyezet darabjai sokukra ráestek.

Egy férfi gépe épp a robbanás előtt érkezett

A leszakadó mennyezet okozta borzalmakról mesélt a detonáció előtt 10 perccel leszálló  Zach Mouzoun is. A második robbantás átszakította a csőhálózatot is, az áldozatok vére a kifolyó vízzel összekeveredve folyt a terminál padlóján.

“Borzasztó volt, leszakadt a mennyezet, mindenhol vérrel borított sebesülteket láttam, körülöttük eldobált csomagok hevertek. Együtt próbáltunk átmenni a törmeléken, a csomagokon és a testeken. Mintha egy háborús film jelenetében lettünk volna” – mondta.

Egy nő arab kiáltást hallott

Egy reptéri dolgozó arab kiáltást hallott a robbantás előtt. A negyven éves Alphonse Youla bőröndfóliázóként dolgozott, és éppen egy automatánál állt, mikor egy robbanást hallott, majd arab szavakat ordított valaki. A dolgozó előtt álló pár közül a nő mindkét lába leszakadt, a férjének az egyik lábát vitte el a robbanás, ugyanúgy, mint a mellettük álló rendőrnek.

Minden kirakat felrobbant, vér borította a padlót és az embereket is. Mikor a férfi megpróbált segíteni a sérülteken, az üvegszilánkok az ő kezét is szétvágták.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A berlini merénylő békésen sétált egy brüsszeli vasútállomáson

A berlini karácsonyi vásárba kamionnal belegázoló és  12 embert meggyilkoló ISIS-terrorista a merénylet után négy …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: