Otthon / Ország-Világ / 700 forintért nem lehet húsvéti sonkát venni
Füstölt sonkák és tarják a Nagyvásárcsarnok egyik húsüzletének kirakatában a húsvéti kínálatban (MTI/Manek Attila)

700 forintért nem lehet húsvéti sonkát venni

Legalább két hónapja el kellett készülnie a húsvéti sonkának. Sokan ma is a gyorsérlelt, gyorspácolt árut választják, pedig a jó sonka titka az idő.

A jó főtt sonka szaftos és könnyen szeletelhető, hagyományos pácolású és füstölésű. Ma már azonban sok helyen csak gyorspácolású kerül az asztalra. Pedig a sonka főzése a húsvéti ételkészítés legfontosabb része.

Knyihár Mihály hentesmester szerint a legjobb húsvéti sonka a parasztsonka. A hátsó sonkát öt-hat héten át sóban kell tartani, majd füstölni, és körülbelül két hónapon át érlelni.

A főzéséhez általában annyi órára van szükség, ahány kilós a sonka – amelyet főzés előtt érdemes egy napon át áztatni, majd lemosni és hálóba tenni, hogy ne essen szét. Az üstbe nem árt néhány féle fűszert – hagymát, fokhagymát, egész borsot, babérlevelet – is beledobni, a főzés után pedig a préselés következik.

A hentesmester a háziasszonyoknak azt javasolja, ne csak az árat nézzék. Érthető, hogy mindenki szeretne olcsón vásárolni, de ha ezer forint körül van a hús kilója, akkor hétszáz forintért nem lehet sonkát venni. Érdemes megtapintani a sonkát, hogy jó kemény-e, és füstölt illatú.

A gyorsérlelésű, füstaromával kezelt sonkát levekkel spriccelik tele, és azért, hogy ez benne is maradjon, általában vákuumba csomagolják.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: