Otthon / Napi Dél-somogyi település / Napi Dél-somogyi település: Szentborbás
A kép forrása: Google Maps

Napi Dél-somogyi település: Szentborbás

Szentborbás (horvátul Brlobaš) község Somogy megyében, a Barcsi járásban. Somogy megye legdélebbi fekvésű települése.  A falu 32 km-re délkeletre helyezkedik el Barcstól, a Dráva mellett, közvetlenül Somogy megye és Baranya megye határán. A település külterületeinek jelentős hányada a Duna–Dráva Nemzeti Park része. A településen áthalad az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózat 13. számú, „Vasfüggöny” útvonalának horvát-magyar határ menti szakasza, amelynek a Drávatamási és Drávasztára közti 3. számú etapja érinti a falut.


 

TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTŐ

Szentborbás Árpád-kori település, mely a tatárjárás előtt már fennállt. 1324-ben Zenthbarrabás néven volt ismeretes és ekkor a zseliczszentjakabi apátságnak voltak itt birtokai. Gergely pápa szerint a falu kápolnája 1216 előtt épült.

Neve szerepelt az 1332-1337. évi pápai tizedjegyzékben is, tehát már ekkor egyházas hely volt . 1375-ben a Szerdahelyi Dersfiakat iktatták birtokába, az 1536. évi adólajstrom szerint pedig Török Bálinté volt.

Az 1660. évi pannonhalmi főapátsági tizedjegyzékben részben a székesfehérvári custodiatus, részben a zseliczszentjakabi apátság volt a birtokosa.

1733-ban már csak pusztaként említették és ekkor a zseliczszentjakabi apátságé volt. 1757 után települt be újból. A 18. század elején katolikus horvátokat telepítettek a faluba. A 19. században pedig már sokác faluként említik. A drávamenti horvát viselet még mindig látható a faluban.

Lakossága elöregedő. Az ideiglenes drávai határátkelő kompjárat rendszeressé tételét tervezik.

A 20. század elején Somogy vármegye Barcsi járásához tartozott.

1910-ben 436 lakosából 129 magyar, 3 német, 304 horvát volt. Ebből 427 római katolikus, 5 református, 2 evangélikus, 2 izraelita volt.

A községhez tartozik: Krancsevicza-puszta.

2012-ben felújították a Szentborbás-Lakócsa-Drávafok 5,2 km-es útszakaszt, amelyet 2012. július 31-én adtak át a forgalomnak. Ez az útszakasz az 5825-ös országos út, ahol a munkálatokat május 2-án kezdték el.

Forrás: wikipedia.com

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Napi Dél-somogyi település: Tótújfalu

Tótújfalu (horvátul Novo Selo) község Somogy megyében, a Barcsi járásban.  Somogy megye déli részén, Barcstól …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: