Otthon / Ország-Világ / Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet
A gép 61 emberrel a fedélzetén Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállni egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 60 emberrel a fedélzetén. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyar utas nem volt a fedélzeten.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott. Az első médiaértesülések még 81 személyről szóltak. A gépnek a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett landolnia.

A repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Az értesülések szerint az Egyptair légitársaság gépének pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a lárnakai légi irányítással, és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra.

Egyiptomi állampolgárságú

Egyiptomi állampolgárságú az a férfi, aki a testére erősített robbanómellénnyel fenyegetőzve eltérítette az egyiptomi légitársaság Airbus 320-as típusú utasszállító repülőgépét.

A férfi a leszállást követően elengedte az utasok többségét, négy külföldi utas és a legénység kivételével.

A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint a géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él.

Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.

Nem terrorista indíttatású a gépeltérítés

Nem terrorista indíttatású volt a Cipruson landolt egyiptomi repülőgép eltérítése – mondta Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A férfi a jelek szerint személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét – mondta az elnök.

Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él. Az arab nyelven írt levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki.

Nincs magyar utas

Nincs magyar utas az eltérített, Cipruson landoló egyiptomi repülőgépen – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kedd délelőtt az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás azt mondta: jelenlegi információk szerint egy gép eltérítő van, s úgy tűnik személyes motiváció áll a háttérben.

A külügyi szóvivő arra a kérdésre, hogy megváltoztatják-e Egyiptom biztonsági besorolását azt válaszolta, ilyen esetekben a konzuli osztályon minden fontos információt begyűjtenek, és azt is figyelik, hogy más európai országok miként viszonyulnak a történtekhez. Amikor megvan minden információ, akkor döntenek arról, hogy szükséges-e az adott ország biztonsági besorolásának megváltoztatása – mondta Menczer Tamás.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: