Otthon / Történelem / Napi történelem: Megkezdik a Titanic építését – 1909. március 31.
A kép forrása: internet

Napi történelem: Megkezdik a Titanic építését – 1909. március 31.

1909. március 31-én kezdték el a katasztrófájáról hírhedtté vált Titanic nevű luxushajó készítését a White Star Line társaság megrendelésére, Belfastban.

A Titanicot két „testvérével”, a hasonlóan impozáns nevet viselő Gigantic és Olympic gőzösökkel egy időben, mintegy tizenkétezer munkáskéz igénybevételével építették, ami három esztendőt vett igénybe. A White Star nem titkolt célja az volt, hogy túlszárnyalja a világ addigi luxushajóit, és ezt csak a maximális sebesség tekintetében nem sikerült elérni: 269 méteres hosszúságával, 56 méteres magasságával és majdnem 50 000 tonnás súlyával a Titanic korának legnagyobb hajója volt.

A 3500 férőhelyes monstrum sebességét 50 000 lóerős turbinák, kommunikációját a legmodernebb Marconi-rádiók biztosították. Nem csak technika, hanem luxus terén is messze felülmúlta vetélytársait: a Titanicon tornaterem, törökfürdő, úszómedence is helyet kapott, a kabinok berendezéséről és a dekoráció fényűzéséről nem is beszélve. A titánokhoz hasonlított hajó elsüllyeszthetetlenségében annyira hittek tervezői, hogy fedélzetére – a nézelődő utasoknak kedvezendő – a szükséges mentőcsónakok harmadát helyezték el, ez pedig végzetes hibának bizonyult.

A világ legnagyobb hajójának első, és egyben utolsó útja 1912. április 10-én kezdődött, amikor a sajtó reflektorfényében kihajózott Southampton kikötőjéből. A Titanicnak a francia és ír partok érintésével New Yorkba kellett volna eljutnia, hat nap alatt szelve át az Atlanti-óceánt. A feszített tempóból eredő kockázatok és az időjárási körülmények következtében azonban a Titanic április 14-én éjjel jéghegynek ütközött és elsüllyedt, 1517 utassal merülve a mélybe. A mentőcsónakokon megmenekült mintegy 700 személyt a Carpathia nevű brit hajó vette fel, mely a korban újnak számító S.O.S. jelzést észlelve sietett a Titanic segítségére.

A gigantikus hajó pusztulása hatalmas sajtóvisszhangot keltett, a katasztrófa hatására írták elő, hogy a hajókat az utasok számának megfelelően kell mentőcsónakokkal felszerelni. A White Star Line társaság számára is hatalmas csapás volt a katasztrófa, vezetői a végzettől tartva a Titanic Gigantic nevű testvérhajóját Britannic névre keresztelték át.

A hajó roncsai mintegy 3700 méteres mélységben fekszenek a tenger fenekén, megtalálását 1985-ben jelentették be, bár valószínű, hogy katonai felderítők korábban is ismerték már a helyét. A szerencsétlenül járt hajó történetét feldolgozta többek között Dékány András magyar író S.O.S. Titanic című regénye, de katasztrófájából film is készült, mely 1997-ben 11 Oscar-díjat nyert. Pusztulását legendák százai övezik, a szerencsétlenség misztikumát pedig tovább fokozza, hogy 1898-ban, tehát a Titanic útja előtt 14 esztendővel Morgan Robertson amerikai író írt egy regényt Hiábavalóság címmel, ami egy Titán nevű hajó jéghegynek ütközését és elsüllyedését meséli el, szintén az Atlanti-óceánon.

Forrás: rubicon.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

1956. október 23. Budapesten kitör a forradalom

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: