Otthon / Ország-Világ / Lángolt az orosz védelmi minisztérium
A kép forrása: internet

Lángolt az orosz védelmi minisztérium

Tűz ütött ki az orosz védelmi minisztérium épületében, Moszkva belvárosában – jelentette vasárnap az Interfax orosz hírügynökség. Ilja Deniszov, a rendkívüli ügyekben illetékes minisztérium egyik illetékese szerint sikerült megakadályozni a lángok továbbterjedését.

Helyi idő szerint fél négykor a tüzet sikerült ellenőrzés alá vonni minden irányban és emeleten – mondta Deniszov.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi misztérium szóvivője a helyszínen elmondta, hogy a tűz legnagyobb részét eloltották, de a munka továbbra is folyik, hogy eloltsák az épület még mindig füstölgő és izzó részeit.

A tűz, amelyet a legmagasabb, vagyis ötös fokozatúnak minősítettek, a födémeken keresztül az épület harmadik, negyedik és ötödik emeletére is továbbterjedt – közölte korábban a katasztrófavédelem egyik forrása az orosz hírügynökséggel. A forrás hozzátette, hogy a tüzet valószínűleg az épület elektromos hálózatának hibája okozta.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy másik katasztrófavédelmi forrásra hivatkozva korábban arról számolt be, hogy a védelmi minisztérium épületének 3500 négyzetméternyi területe lángol. “A tűz által érintett terület nő. Jelenleg elérte a 3500 négyzetmétert” – mondta akkor a forrás.

Egy illetékes szerint a tűz oltását nehezítette az erős szél is, ami miatt a tűz úgymond “sétált” az épület régi födémjei között. A TASZSZ hírügynökség rendőrségi forrásra hivatkozva beszámolt arról, hogy az épület tetőszerkezete 1200 négyzetméteren beomlott. A védelmi minisztérium ugyanakkor cáfolta, hogy a tető a tűz miatt omlott volna be. “A tető nem beomlott, hanem azt szándékosan, maguk a tűzoltók bontották meg, hogy hozzáférhessenek az égő födémekhez és vízzel eloltsák őket” – közölte a védelmi tárca sajtóosztálya.

A helyszínre érkezett Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, Ruszlan Calikov védelmi-miniszterhelyettes és Alekszandr Csuprijan, a rendkívüli helyzetekben illetékes miniszterhelyettes is. “Az oltásban jelenleg 253 személy, 72 darab technikai eszköz, köztük 17 emelő szerkezet vesz részt” – közölte a polgári védelmi ügyekben, a rendkívüli helyzetekben és az elemi csapások következményeinek felszámolásában illetékes orosz minisztérium egyik szóvivője. A tárcánál hozzátették, hogy növelni fogják a tűz oltásában részt vevők számát.

Egészségügyi források szerint egy tűzoltó megsérült a mentési munkálatok során. “Előzetes értesülések szerint egy tűzoltó megsérült. Hőgutát kapott. A helyszínen nyújtottak neki orvosi segítséget” – tették hozzá.

A védelmi minisztérium sajtószolgálata szerint a védelmi tárca és a rendkívüli helyzetekben illetékes minisztérium tűzoltó egységei továbbra is vízzel öntözik az épület minden helyiségét. “Kiegészítő intézkedéseket tesznek annak megakadályozására, hogy a füst tovább terjedjen az épület régi szárnyának emeletei közötti, fából készült födémeken keresztül. A védelmi tárca dolgozói nincsenek veszélyben” – derül ki a közleményből.

Jelentések szerint mintegy 50 embert mentettek ki az épületből.

Az épület régi szárnyában található Georgij Konsztantyinovics Zsukov  marsall, a második világháború kiemelkedő szovjet tábornokának múzeummá átalakított irodája is, amelyet ugyancsak fenyeget a tűz. “Jelenleg erőink többsége az iroda megvédésére irányul” – közölte korábban a katasztrófavédelem.

Az orosz védelmi minisztérium épülete Moszkva belvárosában, a Znamenka utcában található. A tárca 2014-ben új épületbe költözött a Moszkva-folyó mentén, de továbbra is megtartotta a Kreml közelében lévő régit is. A 18. század végi épületet többször is átépítették, korábban helyet adott az orosz vezérkarnak is.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: