Otthon / Ország-Világ / Fideszes érintettje is van a világméretű offshore botránynak
A kép forrása: internet (illusztráció)

Fideszes érintettje is van a világméretű offshore botránynak

Több millió offshore cég iratát sikerült megszereznie a német Süddeutsche Zeitungnak, melyet a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozott fel 76 ország 320 újságírója.

A dokumentumok egy Mossack Fondseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratállományából származnak. A titkos iratok vizsgálatában Magyarországon aDirekt 36 vett részt. Mintegy 215 ezer offshore cégről találtak dokumentumokat.

A legnagyobb fogás valószínűleg az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, akinek neve közvetlenül nem tűnik fel az iratokban, de azokból kitűnik, hogy a családja, közeli barátai és a hozzájuk kötődő cégháló is részesült az offshore-pénzekből: mintegy kétmilliárd dollárt mozgathattak titkos számlákon. A botrányban érintett lehet a kínai elnök, a szaúdi király, Petro Porosenko ukrán elnök, az izlandi és a pakisztáni miniszterelnök, valamint Lionel Messi, aranylabdás focista is.

Kecskeméti fideszes is lebukott

Több magyar érintetett is találtak a kutatómunka során, az első, akit most néven neveznek, Horváth Zsolt, aki 16 évig volt Kecskemét parlamenti képviselője. Horváthnak hivatalos bevallása szerint sem komoly üzleti tevékenysége, sem megtakarításai nem voltak, 2013-ban mégis tulajdonosa lett egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek. A következő évben egy újabb cég került a neve mellé.

Horváth Zsolt újságírói megkeresésre mindezeket először tagadta, majd válaszra sem méltatta az írásban feltett kérdéseket.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: