Otthon / Kultúra és Tudomány / Így mozizott Horthy Miklós
A kép forrása: internet

Így mozizott Horthy Miklós

Házimozi kormányzói módra

A Mozi Újság 1941-es számában jelent meg egy cikk, amely a kormányzó saját moziszobájáról számol be egy képriport erejéig. Az azért bizonyára mindenki által ismert tény, hogy a ’30-as években nagyon népszerű és igen sikkes dolog volt moziba járni. Maga a kormányzó és a családja is igen szerette ezt a szabadidős tevékenységet, melyet leginkább családi körben, a várbeli moziszobában szeretettek űzni.

A kép forrása: horthykorszak.blog.hu
A kép forrása: horthykorszak.blog.hu

A vetítőterem közepén öt bíborbrokát-huzatos Mária Terézia fotel állt, mögötte nagyjából huszonöt arannyal díszített fehér Mária Terézia korabeli szék, támlájukba Szent István koronája volt szőve.

Horthy tizennégy szobát használt a Várban, a többi terem és lakosztály nyitva állt a látogatók előtt. Kivéve két helyiséget. A kormányzó saját lakosztálya és az „egyetlen szoba az ősi budai várban, amelyet a modern technika számára alakítottak át”, az a bizonyos családi házimozi volt elzárva a kíváncsi tekintetek elől.

A kép forrása: horthykorszak.blog.hu
A kép forrása: horthykorszak.blog.hu

Két nikkel hamutartó és néhány kristály hamucsésze volt biztosítva a dohányzó vendégek számára. A falakat aranyléccel szegélyezett sötétvörös filc borította, ajtón, ablakokon nehéz bordó bársony függönyök lógtak, elzárva a kívülről beszűrődő fényt.

A moziszoba a második emeleten volt, a szárnysegédek szobája mellett. Márványlépcsők vezettek fel oda, előtte hófehér márványoszlopos előterem, ahol azok a kivételes személyek gyülekeztek, akiket meghívott a család egy-egy ilyen szeánszra. A kormányzó többnyire csak a legszűkebb családi körével kereste fel a házimozit, annak akit meghívtak, nagyon különleges személynek kellett lennie: családi barát vagy közeli rokon, esetleg egy-egy magas rangú politikus.

3_kepalairas
A kép forrása: horthykorszak.blog.hu

 A moziterem mögötti vetítőkamra. Két hangos mozigép állt benne, amit a cenzúrabizottság két-két gépésze felváltva kezelt. Ide néha a kormányzó betért, ha nagyon tetszett neki a felvétel…

Horthy Istvánné Edelsheim-Gyulai Ilona is több alkalommal tesz említést a közös filmezésekről visszaemlékezésében, sőt, a későbbi kormányzóhelyettesi pár egyetlen fiúgyermekének születéséhez is  egy „mozis történet” fűződik.

„Aznap este a Kossuth Lajos utcai Fórum moziban volt a Dankó Pista című kétszázadik magyar hangosfilm bemutatója. Miklóspapa [a kormányzó]és Pista [Horthy István] elment megnézni, de mi Magdamamával[Purgly Magdolna, a kormányzó felesége] otthon maradtunk. Az utóbbi napokban már nem jártunk este sehová. Nyolc óra után lehetett, hogy elment a magzatvíz…Gyuri inast bíztuk meg azzal, hogy az előre összekészített gyerekholmit hozza el a szanatóriumba, utána menjen a Fórum moziba, és szóljon Pistának: megindult a szülés.”

A hagyományos mozigép mellett egy keskenyfilm leadógép is volt a vetítőkamrában. Ezen inkább a család kézi gépen felvett felvételeit játszották. Horthy kisebbik fia, Nicky [ifj. Horthy Miklós] és maga Horthy Istvánné is készített ilyen házi felvételeket. Amint a Mozi Újság riportja is írja: „Amikor ifjabb Horthy Miklós Brazíliából hazajött, ott csinált színes és fekete-fehér filmjeinek bemutatásával illusztrálta elbeszélését és beszámolóját.” Ilona, a kormányzó menye egy másik alkalommal így: „Másnap Lázár Miki hozott ajándékba Istvánnak két fehér nyulat — a gyerekek, de mindannyiunk nagy örömére! Színes filmet készítettem ezekről a felejthetetlen pillanatokról, de sajnos ezek a gyönyörű felvételek sem maradtak meg.”

És hogy miket nézett a kormányzó? E kérdésben elsődlegesen a menye visszaemlékezésére támaszkodhatunk: „Aznap este felhoztak a Vár házimozijába egy filmet, gondolom Miklóspapa felvidítására: „Schrammel”, Hörbigerrel és Moserrel, akik kedvencei voltak. Nem volt hatása, nagyon közömbösen nézte.” 1943-ban, egy néhány évvel korábban készült amerikai filmet vetíttettek a családnak: Este házimozi volt: a Z, a fekete lovag-ot vetítették Tyrone Powerrel — mindannyiunknak nagyon tetszett.

Z, a fekete lovag 1940-es amerikai film posztere. A kép forrása: horthykorszak.blog.hu
Z, a fekete lovag 1940-es amerikai film posztere.
A kép forrása: horthykorszak.blog.hu

Állítólag nagyon sokrétű ízlésvilággal rendelkezett, a legújabb magyar filmeken át az amerikai kasszasikerekig, mindenevő volt. Néha külön kéretett fel magának filmet, ami felkeltette az érdeklődését, vagy kimondottan tetszett neki a  filmbemutató alkalmával. Máskor az Országos Mozgóképvizsgáló Bizottság által összeállított jegyzékből vetítettek a házi matinén. Ez a fajta „modern” szabadidős tevékenység – a vadászat mellett – Horthy egyik kedvelt pihenési módja volt, amelyet otthonában jószerivel csak a hozzá legközelebb állókkal osztott meg.

 

[1] Mozi Újság 1942. 2.évf./1.sz.

[2] Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. 1918-1944 – Horthy István kormányzóhelyettes özvegye. Európa könyvkiadó, 2011. (A továbbiakban: Becsület és kötelesség 1.)

[3] Becsület és kötelesség 1. p. 88.

[4] Becsület és kötelesség 1. p. 193.

[5] Becsület és kötelesség 1. p. 270.

[6] Eredeti címe: The mark of Zorro (1940). http://www.imdb.com/title/tt0032762/

[7] Becsület és kötelesség 1. p. 193.

Forrás: horthykorszak.blog.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: