Otthon / Kultúra és Tudomány / Szent Kereszt Római Katolikus templom és ferences kolostor – Nagyatád
A kép forrása: nagyatadtdm.hu

Szent Kereszt Római Katolikus templom és ferences kolostor – Nagyatád

A város nevezetes műemléke, legrégebbi épületegyüttese a Széchenyi téren álló, klasszicista stílussal keveredő barokk ferences templom, amely 1761-ben épült fel. A homlokzati tornyos templom belseje kórusból, három boltszakaszos hajóból és szentélyből áll.

Déli irányból csatlakozik hozzá az L alakú ferences kolostor, amely 1740-ben épült. Az ebédlőteremben lévő falképek XVIII. századi barokk alkotások.

A templom tornyát a XIX. században átalakították, ekkortól mutat eklektikus jegyeket. A barokk oltárból csak a négy szobor maradt fenn: Szt. László, Szt. Sebestyén. Szt. Rókus és Szt. István szobra.
A püspöki látogatási jegyzőkönyvekből tudjuk, hogy itt élt fráter Petrus Móricz szobrász, és fráter Palczleiner Salamon asztalos, laikus testvérek. Feltehetően ők készítették a szép faoltárokat, ajtókat, falburkolatokat és a különösen szép öltöztető szekrényt, amely a sekrestyében található. A templom berendezése is figyelemre méltó, a fő- és mellékoltárok, a keresztelőkút, a padok, az áldoztatórács is a XVIII. században készült.

Az 1990-es években a templom jelentős változáson ment át: el-készítették a freskókat, az oltár-képet, a szentély és a templom hajóboltozatának festését. Elkészült az eddig még hiányzó hatodik oltár, amelyet Szt. Antalról neveztek el. Új gyóntatószéket, szőnyeget kapott a templom. Újracserepezték a kolostor épületét, s udvarát szép kovácsolt-vas kerítés övezi. 2002-re befeje-ződött a templom és a kolostor külső felújítása, festése, megvalósult a díszkivilágításuk is.
A nagyatádi Szent Kereszt Római Katolikus templom ma – az ide látogatók szerint – Somogy megye egyik legszebb, leggondozottabb temploma.

Forrás: nagyatad.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tisztújítás: közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: