Otthon / Kultúra és Tudomány / II. világháborús emlékmű – Nagyatád, Széchenyi tér
A kép forrása: internet

II. világháborús emlékmű – Nagyatád, Széchenyi tér

A II. világháborús emlékmű Bors István kaposvári szobrászművész egyik utolsó, 1994-ben, bronzból és gránitból készült alkotása.

Különös, félig figurális, félig absztrakt kompozíció, melynek fő inspirálója – akárcsak Bors István sok más szobra esetében – a folklór és a gyermekrajzok világa. A kompozíció az életfa népmesei motívumát sajátos módon ötvözi a harangláb és toronyformák asszociációival. E szürreálisan lebegő építményt geometrikusan tagolt pozitív és negatív formákkal teszi változatossá a művész. A plasztika lényegi középpontját két nyitott oltárfülke alkotja. Egyikben Nagyatád városának címere látható, a másik oldal játékos fülkeplasztikájában a Nap és Hold emblémái közé helyezi a szobormű kozmikus és történelmi idődimenziókat, kultúrtörténeti utalásokat egybefogó belső magját.

E kisebb, de hangsúlyozottan megismételt életfában felismerhető módon lényegül egymásba a honfoglalás kori tarsolylemezek palmettadíszítménye és a mítikus égberagadás magyar őstörténetet idéző motívuma.

Forrás: nagyatad.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tisztújítás: közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: