Otthon / Dél-somogyi hírek / A falusi kisiskolák alkonya? Mi lesz veled vízvári iskola?
A kép forrása: Google Maps

A falusi kisiskolák alkonya? Mi lesz veled vízvári iskola?

 

A hellodelsomogy.hu több forrásból is a vízvári iskola esetleges bezárásáról értesült. Az ügyben már korábban is kerestük Ander Balázst, a Barcson élő jobbikos országgyűlési képviselőt. Pénteki telefoninterjúnk során bővebb tájékoztatást kaptunk a fiatal honatyától, aki korábban maga is tanárként kereste kenyerét.

helló: -Portálunkhoz olyan jelzések érkeztek, melyek szerint veszélyben a vízvári általános iskola. Valóban lakatot tesz az ajtóra a KLIK, és bedeszkázzák az ablakokat?

A kép forrása: internet
A kép forrása: internet

Ander: -Mivel énhozzám is fordult olyan vízvári aggódó szülő, akiben teljes a bizonytalanság az iskola jövőjével kapcsolatban, ezért kötelességemnek éreztem, hogy első körben a járási tankerület igazgató asszonyánál tájékozódjam.

helló: -A Jobbik amúgy is valódi nemzeti konzultációt hirdetett az egészségügy mellett az oktatásügy területén is. Volt eredménye a találkozónak? Meg tudta győzni igazgató asszonyt, hogy ne zárja be az iskolát?

Ander: -Azt már a beszélgetés elején javaslom, hogy ne varrjuk Cservölgyiné Rácz Ildikó igazgató asszony nyakába ezt a történetet… Ami a kistelepülések iskoláival történik, sokszor messze túlmutat egy-egy tankerületi igazgató kompetenciáján, lehetőségein, felelősségén. Mindazonáltal egy nagyon őszinte, nagyon fájdalmas beszélgetésen vagyunk túl, ahol korrekt tájékoztatást kaptam, annak minden statisztikai és törvényi vonatkozásával egyetemben.

helló: -Meglepett. A Jobbik tudtommal nincs kibékülve a KLIK-kel, most meg mintha Ön próbálná mentegetni a helyi vezetőt.

Ander: -Erről szó nincs. Igazgató asszony karakán személyiség, meg tudja magát védeni. Egyébként valóban rengeteg kritika érte a részünkről a KLIK rendszerét, de igazgató asszony kisiskolák iránti elkötelezettségéhez kétség sem férhet. Azért mert a rendszer ezer sebből vérzik, azért, mert értelmetlenül túlcentralizált, még nem fogom szakmai hozzáértését, pedagógiai elkötelezettségét elvitatni.

helló: -A hírek szerint mégis annyi az iskolának.

Ander: -Látni kell, itt a vidék, a kistelepülések haldoklásának egy újabb helyi stációjának lehetünk tanúi. Az iskola felső tagozatának megszüntetése egy tragikus, évtizedek óta tartó vidéksorvasztás eredménye. A hírhedt Országos Településhálózat-fejlesztési Koncepció elfogadása után, 1971-től beindult a faluromboló gépezet, és minderre a rendszerváltás utáni kormányok mindegyike rátett még egy vagy több lapáttal. De azt hiszem, nem kell különösebben taglalnom, hogy milyen hosszú ideje zajlik a mezőgazdaság szétverése, a falusi élettér beszűkülése, ami azt eredményezte, hogy a száz éve még 1.500 lélekkel bíró település, Vízvár lakossága mára alig harmadára zsugorodott.

helló: -Magyarán mondva nincs elég gyerek.

Ander: -Sajnos, így van. A törvények szerint, ha alsó tagozaton lesz 8 gyermek, akkor összevont formában, ott megmaradhat a tanítás, de a jelenlegi szabályzók a felső tagozatban osztályonként 14 diákot írnak elő. Csakhogy az iskola mindössze 25 százalékos kihasználtsággal működik. Rettenetesen rossz demográfiai mutatók jellemzik Vízvár és Bélavár településeket. A 2013-as évből például csupán három kisgyermek beiskolázása várható majd.

helló: -Szóval, ha a helyi KLIK vezető akarná, még akkor se lehetne fenntartani a felső tagozatot?

A kép forrása: internet (illusztráció)
A kép forrása: internet (illusztráció)

Ander: -A vonatkozó törvény értelmében minimálisan 56 diák kellene, viszont jelenleg mindösszesen 39 gyermek jár az 5-8. osztályokba.

helló: -Tehát törvényt kellene módosítani, és mondjuk nem 14, hanem 8 főben meghatározni az osztályonkénti minimális gyermekszámot.

Ander: -Például. De természetesen ennek költségvetési vonzatai vannak. A kérdés, hogy a hatalom birtokosai számára megér-e ennyi áldozatot a vidék fennmaradása. Minden ilyen – még a részleges – iskolabezárás is egy óriási dráma az érintett falu életében, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy szinte az adott település halálos ítéletét írják alá egy-egy ilyen döntéssel. A szomorú, és a falu koporsójába kétség kívül újabb szöget jelentő lépést joggal veszteségként megélő helyiek haragjának ostora viszont a törvények által megkötött kezű KLIK-es tisztviselők hátán csattanhat, ami ebben az esetben nem túl igazságos, hiszen a szabályokat nem ők, nem a tankerület hozzák.

helló: -Lát megoldást?

Ander: -Ha van nyolc alsós gyermek, akkor szerintem a szülőknek végsőkig ragaszkodnia kell ahhoz, hogy legalább az 1-4 osztály a településen maradjon. De az igazi megoldást az jelentené, ha a vidék nem gazdasági-szociális siralomvölgyként funkcionálna. Ha lenne biztos munka, normális megélhetés, egyszóval hosszútávú perspektíva, akkor az utódaik nevelésére felelősséggel tekintő családokban is több gyermek születne. Csak így van jövője a kistelepüléseknek, és az ottani kisiskoláknak. De nagyon fontos lenne a helyi vezetők példamutatása is. Ha az ő gyermekeik sem a falu iskolájába, hanem a közeli városok intézményeibe járnak, akkor nincs miről beszélni. Sokszor csupán néhány gyermeken múlik egy-egy iskola sorsa. Van persze, hogy teljesen jogos a szülők lépése, mert nem látják biztosítottnak a minőségi oktatást.

helló: -Mert például gyökeresen eltérő szocializációs mintán felnőtt, kulturálatlan osztálytársak terrorjától kellene csemetéiknek szenvedniük…

Ander: -Ebben az esetben nem erről van szó. De sajnos ilyen történet is bőven akad. Márpedig minden gyereknek joga van a biztonságos környezethez, a tanuláshoz. A Jobbik nem ismerne pardont ezen a területen sem.

helló: -Végső soron mennyit spórol ezzel a lépéssel az állam?

Ander: -Igazgató asszony tájékoztatása szerint éves szinten körülbelül 13 millió forinttal lesz beljebb a költségvetés.

helló: -Még ha országosan ezer ilyen kisiskoláról is beszélnénk, akkor is csak 13 milliárd forint lenne mindez.

Ander: -Ebben az olvasatban tökéletesen igaza van. Most kezdjem el sorolni, hogy mi mindenre nem kellene elcseszni a pénzt? Hozzam föl a harmadvonalbeli focicsapatok hülye stadionjait? Vagy a haveroknak elszórt irdatlan összegeket, akik csak a letelepedési kötvényeken majdnem száz milliárdot kaszáltak… Ennyi pénzből valóban meg lehetne menteni a vidéki Magyarországot!

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: