Otthon / Dél-somogyi hírek / Ander Balázs: Milyen segítségre számíthatnak a fagykár miatt a tönk szélére került csökölyi epertermesztő gazdák?
A kép forrása: internet (illusztráció)

Ander Balázs: Milyen segítségre számíthatnak a fagykár miatt a tönk szélére került csökölyi epertermesztő gazdák?

Az április végi fagy Dél-Somogyban is sokak kiskertjét tönkre tette, de olyan is akad, akinek a teljes egzisztenciája is veszélybe került, mert a termés nagy része elfagyott a késő tavaszi mínuszokban. Ander Balázs országgyűlési képviselő a Földművelésügyi Minisztériumhoz fordult azzal a kérdéssel, hogy

Milyen kormányzati segítségre számíthatnak a fagykár miatt a tönk szélére került Somogy megyei Csököly epertermesztéssel foglalkozó, valóban kérges tenyerű kisgazdái?”

A kép forrása: internet (illusztráció)
A kép forrása: internet
(illusztráció)

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, valamint az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján írásbeli kérdést kívánok benyújtani a Földművelésügyi Minisztériumot vezető miniszterhez, mint a tárgyban illetékes minisztérium vezetőjéhez

Milyen kormányzati segítségre számíthatnak a fagykár miatt a tönk szélére került Somogy megyei Csököly epertermesztéssel foglalkozó, valóban kérges tenyerű kisgazdái?”

címmel.

A benyújtott kérdésemre a választ írásban várom.

A Somogy megyei gyümölcsészek sokáig fogják emlegetni az idei, április végén lecsapó, akár -7 Celsius fokot is elérő, kíméletlen éjszakai fagyot, ami ugyan változó arányban, de óriási károkat okozott az megye egész területén. Az egyes gyümölcskultúrák és települések eltérő mértékben, de szinte mindannyian megszenvedték a mínuszokat. Különösen nagy károk keletkeztek a csökölyi eperföldeken, ahol szinte száz százalékos a pusztulás. A tavalyi jég- és esőkárok után a mostani veszteség sokaknak jelenthet teljes anyagi csődöt, hiszen a befektetett pénz megtérülésére esély sincs, a nyár végi palántázáshoz, vagy pályázatokhoz képtelenek lesznek előteremteni az önerőt. A termelők körében éppen ezért óriási a kiábrándultság, teljes bizonytalansággal tekintenek a jövőbe.

Az amúgy hatalmas munkanélküliségtől sújtott térségben komoly foglalkoztatási potenciállal rendelkező kisgazdák ellehetetlenülése súlyos szociális feszültségeket eredményezhet, ezért a kialakult probléma kezelése nem tűr halasztást. Mind a termelési kultúra megőrzése, mind pedig a társadalompolitikai megfontolások prioritást kell, hogy élvezzenek. Félő, ha kidőlnek a magyar termelők, ha a kormányzat az út mellett hagyja őket, akkor a hazai piacokat is elárasztják a román vendégmunkások által Spanyolországban leszüretelt eperszállítmányok.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ezek alapján kérdezem Tisztelt Miniszter Urat, hogy milyen konkrét kormányzati segítséget fognak kapni a csökölyi gazdák.

Várom érdemi válaszát!

Budapest, 2015. április 29.

Tisztelettel:

Ander Balázs

Jobbik

Forrás: parlament.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: