Otthon / Dél-somogyi hírek / VNK, azaz valódi nemzeti konzultáció a nagyatádi kórházról – válságban az egészségügy?
A kép forrása: internet

VNK, azaz valódi nemzeti konzultáció a nagyatádi kórházról – válságban az egészségügy?

Telefonon értük utol a Barcson élő jobbikos országgyűlési képviselőt, Ander Balázst. Mint arról korábban beszámoltunk, a nagyatádi kórházban tett látogatása nem maradt titokban, mi pedig természetesen kíváncsiak voltunk a részletekre. (Cikkünk alján szavazzon!)

helló: -Miért pont a kórházigazgatóval találkozott? Oldalunkat meglehetősen sok megkeresés éri egészségügyi problémákkal kapcsolatosan, lehet, hogy a betegek érdekesebb esetekről tudnak beszámolni. (Egy ilyen hozzánk eljuttatott levelet cikkünk végén közlünk is.)

Ander: -Természetes, hogy elsősorban az igazán érintettek, a betegek véleményére vagyunk kíváncsiak a valódi nemzeti konzultáció során. De nagyon fontos a szakma hangjának meghallgatása is. Az ápolók, szakdolgozók, orvosok szakmai meglátásai rengeteget tudnak segíteni a mi munkánkban is. Hála Istennek, a bizalom megvan, így folyamatosan érkeznek részükről az észrevételek. Most viszont a hallgattassék meg a másik fél elve alapján a nagyatádi intézmény vezetőjének a véleményét is szerettem volna megismerni.

ander-balazs-02-692x360

helló: -És? Hasonló válaszokat kapott, mint Dr. Lukács László, az ön jobbikos képviselőtársa? Akinek írásban tett kérdéseire a minisztérium útmutatásai alapján azt válaszolták a kórházigazgatók, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve…

Ander: -Valami hasonló történt…

helló: -Ennyire lojálisak a vezetők a hatalomhoz, és nem mernek, nem akarnak beszélni, vagy tényleg minden ennyire rendben van?

Ander: -Ha naiv akarok lenni, akkor azt mondom, hogy az utóbbi. Igazgató úr szerint „minden fütyül, minden sípol”.

helló: -Tehát?

Ander: -Szavai alapján a lehetőségekhez mérten minden, a legnagyobb rendben működik Nagyatádon.

helló: -Ön rengeteget standol, sok köztéri fogadóórát tart. Amikor az emberekkel beszél, ők is ilyen rózsásan látják az egészségügy helyzetét?

Ander: -Nyilvánvaló, hogy nem.

helló: -Gondolom, szó volt az orvoselvándorlásról, bérekről.

Ander: -Igazgató úr arról számolt be, hogy Nagyatádon teljesen kielégítő a helyzet. Nincs szakemberhiány, sem az orvosok, sem pedig az ápolók körében. A műszerezettség is megfelelő, és mind a dolgozók, mind pedig a környék lakossága szereti a kórházat. Szombaton egyébként ismét köztéri fogadóórát tartok Nagyatádon, így lesz rá alkalmam, hogy meghallgassam az esetleges ellentétes véleményeket. Számomra az emberek tapasztalata az elsődlegesen mérvadó. A piactéren felállítandó standunknál bárki elmondhatja majd pozitív vagy negatív tapasztalatait. Legyenek azok igazgató úr álláspontját megerősítő, vagy éppen cáfoló észrevételek. Az intézmény egyébként valóban felújításra került, ami nagyban befolyásolja a komfortérzetet. De a központi költségvetési intézmények tartozásállományát tartalmazó adatsor szerint a legfrissebb (márciusra vonatkozó) számok is azt mutatják, hogy a nagyatádi kórház esetén nincs vészes tartozás, hiszen ez az összeg 300 millió forint alatt van. Nyilván más kérdés az építőanyagba öntött súlyos milliók ügye, és más az effektív gyógyító munka

helló: -A részleges felújítás, a kis tartozásállomány tény. Mint ahogyan az ápolók és kezdő orvosok alacsony bére is.

Ander: -Sajnos igen. Minden tiszteletem azoké az egészségügyben dolgozó embereké, akik ennek ellenére elhivatottan, mély humánummal végzik a munkájukat.

helló: -Beszéltek arról, hogy mennyire biztosított a kórhát jövője? kell-e leépítéstől, bezárástól tartani?

Ander: -Igazgató úr szerint a jelenlegi struktúra keretei között még hosszú időn keresztül meg fog maradni az ellátás.

helló: -Köszönjük, képviselő úr! Hasznos tapasztalatok begyűjtését kívánjuk a 14-i, szombati köztéri fogadóórájához!

Portálunk is mély tisztelettel adózik mindazon egészségügyi dolgozók felé, akik a nehéz körülmények dacára is kitartanak, és becsülettel végzik hivatásukat.

Sajnos azonban előfordulnak szomorú, felháborító esetek is. A forráshiány, a leterhelt, frusztrált dolgozókkal működő egészségügy kitermeli a maga tragédiáit.

Alább egy ilyen esetről számolunk be, és leközöljük a hozzánk eljuttatott panaszos levelet. Olvasóinkat is arra biztatjuk, írják meg nekünk jó vagy rossz történeteiket, megerősítve, vagy rádöbbentve az illetékeseket, hogy jól mennek a dolgok, vagy talán még sincs minden olyan rendben.

„2013. dec. 6-án kezdődött pokoljárásom. A társam akkor kapott egy agyi infarktust és már többé az ágyból sem lehetett kivarázsolni. A Szigetvári Kórházban nagyon lelkiismeretes orvosok sem tudták jobb állapotba hozni 43 napos ottani ellátás után. Így, mivel másik megyéhez tartoztunk, a nagyatádi kórház krónikus osztályára került. Ahol közölték velem, hogy ez már a halálhoz való kivárás, ami 103 napig tartott. Elég flegmán válaszoltak, ha az állapotáról kérdeztem. De a 41 évi munkája után még 140400 Ft-t fizettem, a csekket minden hónap elején talán én fizettem ki elsőnek a gondozásért. Ebben az ellátásban csak az ágy és napi egy pelenkázás volt biztosítva, hogy mennyit kapott enni vagy nem, azt biztosan nem tudom, de minden nap én mentem, vittem az ásványvizet, joghurtot, felfekvési kenőcsöt, szappant, wc-papírt, törlőkendőt, törülközőt. Sokszor hozzá sem nyúltak, mert napokig ott sorakoztak az üvegek és egyszerre 3-4 nap után eltűntek. Sokszor én mosdattam meg és csipáztam ki, mire meghalt talán volt benne vagy 20 kg. Ezt senkinek nem kívánom, hogy ezt végig nézze, ugyan volt hospice-ház, ahol méltón bántak a betegekkel, de úgy látszik, oda sem voltunk jogosultak. Így összességében 146 napig tartott ez az állapot. Ezt csak azért írtam le Önöknek, ha az idős ember egészségügyi ellátásra szorul, ennyi. Tisztelettel: Horváth Jánosné”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: