Otthon / Nagyatádi hírek / Megújulhat a Széchenyi és a Szent István park Nagyatádon
A kép forrása: Ormai István Facebook-oldal

Megújulhat a Széchenyi és a Szent István park Nagyatádon

Nagyatád jelképe, központja az 1890-ben létrehozott, telepített Széchenyi téri Park. A parkosítást Éhn Sándor főszolgabíró és Dr. Kiszely László járásbíró kezdeményezte, szervezte és valósította meg. Szépet, maradandót, nagy értéket hoztak létre. A vadgesztenyés park nyugati oldalán építették 1902-ben az elemi iskola, illetve a Polgári Fiúiskola épületét, ami ma is Nagyatád legszebb homlokzatú középülete. A mai Szent István park helyén valamikor mocsaras, vízállásos terület volt. “Békás tónak” is nevezték. Az 1960-as években töltötték fel és kezdték parkosítani – írja Facebook-bejegyzésében Ormai István polgármester.

 

A polgármester meglátásai szerint az eltelt több mint egy évszázad a park fáinak, az épületnek is nagyon hosszú idő volt, megöregedtek, felújításra szorulnak. A piactér, a buszpályudvar környékén a kétezres évek első éveiben jelentős fejlesztéseket végzett a város, de a zöldterület felújítást, parképítést szükségesnek tartja folytatni.

Folytatva a bejegyzést, úgy fogalmaz, hogy az ilyen célokra írták ki az Európai Unió “Zöld város” pályázatát. Az önkormányzat a mai napon beadta a Széchenyi és a Szent István parkok növényzetének rekonstrukciójára, zöldterületének növelésére, a közöttük és körülöttük lévő kisebb területek felújítására a pályázatát. A programban a Széchenyi téri régi iskolaépületet eredeti formájában történő teljes felújítása és közösségi célú berendezése is szerepel. A Szent István parkban kültéri tornapálya workout fitnesz eszközökkel, valamint óvodások és iskolások részére új játszótér létesül hagyományos és készségfejlesztő elemekkel. Rekortán borítása futópálya is lesz. A fejlesztéssel érintett területeken zöld felület megújul, ugyanakkor új utcabútorok is elhelyezésre kerülnek. A gazdasági funkciók fejlesztése érdekében öt üzlethelyiség felújítása is megvalósul.

Nyertes pályázat esetén Nagyatád hagyományos parkosított, barátságos, emberközeli terei értékeiket megőrizve újulnának meg. A fejlesztés értéke 900 millió forint, a támogatási arány 100%. A pályázat minden szempontból megfelel a kiírás célkitűzéseinek, szempontjainak, feltételeinek. Ez a lehetőség szinte Nagyatádnak szól, annyira egybe esnek, illeszkednek Nagyatád vonatkozó adottságai, a tényleges feltételeink, helyzetük és a pályázati célok. Az elődeik által létrehozott és mostanáig megőrzött védett értékeik felújítása időszerű és szükséges. Bíznak benne, hogy sikeres lesz támogatási kérésük, pályázatuk – zárta a sorait Ormai István.

Forrás: A kép forrása: Ormai István Facebook-oldal nyomán

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tisztújítás: közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: