Otthon / Manna / Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség
A kép forrása: divany.hu

Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség

Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom… rengetegen idegenkednek tőle, hogy gyümölcsöket zöldségekként használjanak a konyhában – pedig szigorúan értelmezve a paradicsom is gyümölcs, mégsem tartja senki furának, ha mondjuk mártást, vagy salátát készítünk belőle.

A kép forrása: divany.hu
A kép forrása: divany.hu

 Ha mégis azok közé tartozik, akik jobban szeretik az epret hagyományos szerepében, ebben areceptválogatásban nem fog csalódni, összeszedtük a kedvenc epres süti receptjeinket, de nem csak azt, lekvár, szörp, fagyi, minden, ami epres.

A távol-keleten hagyománya van annak, hogy mangóbol curry-t készítenek, az afrikaiak a kenyérfa gyümölcséből készítenek pörköltet, így aztán jogot formálok magamnak, hogy az epret – a nyárlegcsodásabb gyümölcsét – lilahagymával és balzsamecettel házasítsam. Az eredmény? Egyszerre csípős és édes, könnyű, mégis izgalmas snack – amelyet először egy ételallergiásoknak és diétázóknak szóló gasztro magazinnak kísérleteztem ki, azóta pedig rendszeresen készítem barátoknak, vagy magamnak, kényeztető éjféli snackként. Persze a nap bármely szakaszában remek: könnyű előétel, esetleg izgalmas köret egy grillezett tofuval készült fogás mellé. Eperre fel!

Hozzávalók, (személyenként)

1 marék koktélparadicsom
1 marék eper
1 marék rukkola, vagy bébispenót, de bazsalikomlevéllel is remek – a három keveréke is szuper
negyed lilahagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 kiskanál eperlekvár
1 csipet csili
só, bors

A kép forrása: divany.hu
A kép forrása: divany.hu

– A koktélparadicsomokat és az epreket megfosztom a csumától majd hosszában félbevágom őket, és egy nagy késsel egy salátástálba tolom őket a vágódeszkáról.

– A lilahagymát vékonyka holdacskákra nyesem, és a salátába keverem.

– A dresszinghez minden összetevőt egy kis befőttesüvegbe öntök, és alaposan összekavarom, majd meglocsolom vele a színes-illatos salátát.

– Egész bazsalikomlevelekkel, bébispenóttal, vagy ruccolával összeforgatva is mennyei és egészséges fogás – de ha dúsítani szeretném, ropogós fejessalátát is használok.

– Végezetül száraz serpenyőben, vagy pár perc alatt forró sütőben megprítom a diót, és a vörös-lila-zöld színekben tündöklő saláta után küldöm.

Forrás: divany.hu

About hellodelsomogy

Check Also

Cigány étterem nyílt Pécsen

Mexikói, olasz vagy kínai: már meg sem lepődünk, hogy a nagyobb városokban ilyen éttermekből szinte …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: