Otthon / Ország-Világ / Bulvár / Negyven év börtönre ítélték az anyát, mert elvetélt
Várandósan El Salvadorban. Több mint 600 nőt ítéltek börtönre Jose Cabezas / Reuters

Negyven év börtönre ítélték az anyát, mert elvetélt

Öt év után kiengedték a börtönből Maria Teresa Rivierát, akit negyven évre ítéltek csak azért, mert elvetélt. A nő most már fiával lehet. A közép-amerikai El Salvadorban 1998 óta büntetik az abortuszt.

– Boldog vagyok, hogy a fiammal lehetek – mondta Maria Teresa Riviera, amint mosolyogva átölelte a fiát. A most 33 éves nő 2011-ben gyári munkásként dolgozott, s fiával és anyósával élt együtt az El Salvador-i főváros, San Salvador peremén. Férje elhagyta őt.

Várandósan El Salvadorban. Több mint 600 nőt ítéltek börtönre Jose Cabezas / Reuters
Várandósan El Salvadorban. Több mint 600 nőt ítéltek börtönre
Jose Cabezas / Reuters

Riviera az egyik nap erős görcsöt érzett a hasában, ezért kiment a kerti vécébe. Nem sokkal később anyósa talált rá a padlón fekve vérbe fagyva, ezért kórházba szállították. Ott derült csak ki, hogy terhes volt, de elvetélt. A kórházban azzal vádolták meg, hogy abortuszon esett át, ezért a rendőrök bilincsbe vitték el. A bíróság végül negyvenévnyi börtönbüntetésre ítélte a nőt.

A mintegy hatmilliós lélekszámú latin-amerikai országban drákói törvények vannak érvényben, és rendkívül szigorúan büntetik az illegális abortuszon átesett nőket. 1998-ig még megengedett volt, hogy a nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant magzatot el lehetett vetetni, ha az anya élete veszélyben volt, vagy a magzat sérült. A törvényt azonban megváltoztatták, így 1998 és 2013 között több mint 600 nő került börtönbe, amiért abortuszon esett át. A szigorítást az “élet szentségére” hivatkozva főleg a keresztény egyház és az ultrakonzervatívok harcolták ki.

Az aktivisták szerint El Salvadorban azokat is üldözik, akik elvetélnek. Gyilkossággal vádolják meg azokat a nőket, akik a vetélés után kórházi kezelésre szorulnak. Sok esetben már a kórházban az ágyhoz bilincselik őket, nehogy elszökjenek. Az El Salvador-i börtönökben jelenleg 25 vetélésen átesett nő tartózkodik. Legtöbbjük nagyon szegény családból származik, így nincs esélyük a szabadulásra.

– Ezeket a törvényeket férfiak hozták, hogy ellenőrizzék a nők testét – magyarázta Sara Garcia, aki egy civil szervezet tagja, amely az abortusz dekriminalizációjáért küzd. Garcia szerint a törvények az erőszak egy formáját jelentik.

Riviera szabadon bocsátásáért világszerte megmozdultak az emberi jogok védői. Végül az amerikai külügyminisztérium segítségével öt év után kiszabadulhatott a börtönből. Szörnyű volt a börtön. Nagyon zsúfolt volt, és nem sok víz volt. Kétszázötvenen voltak egy 100 főre tervezett körletben – mondta a nő az Independentnek. Riviera sírva mesélte, hogy fia képét sem vihette magával a börtönbe, így minden este csak maga elé képzelte az arcát, mikor lehunyta a szemét.

Riviera egyébként nem is tudta, hogy szabadulni fog. Május 11-én csak megjelent a bíróság előtt, ahol szabadon engedték. Rabtársaitól nem tudott elbúcsúzni, de annak örült, hogy kiadatását követően egyenesen az érte kampányoló emberekhez vitték, ahol fia is várta, akit újra magához szoríthatott.

Forrás: nol.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Várkonyi Andrea: Amikor megismertem Lőrincet, minden olyan magától értetődővé vált

„Nagyon jó érzés, hogy egymásra találtunk Lőrinccel. Így, pár héttel az esküvő után olyan jó …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: