Otthon / Ország-Világ / Távozik a politikából Schiffer András, lemond minden tisztségéről
A kép forrása: internet

Távozik a politikából Schiffer András, lemond minden tisztségéről

Az LMP társelnöke mindezt az Indexnek adott interjújában jelentette be. Hiányzik a szellemi erőtér – indokolta a döntést.

Távozik a politikából Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) alapítója és jelenlegi társelnöke  – ezt maga a politikus jelentette be az Indexnek adott interjújában, amely kedden 0 óra 4 perckor jelent meg a portálon. Schiffer a társelnöki posztról június 1-i, a parlamenti mandátumáról augusztus 31-i hatállyal mond le, és nem indul a 2018/19-es választásokon sem. Távozását azzal indokolja, hogy az LMP nem ért el áttörést, körülötte nem jött létre az a fajta szellemi erőtér, amely stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának.

„Attól viszont a hideg ráz, hogy kistestvérként egy koalíciós kormány részeként ott legyünk akár a Fidesz, akár az MSZP és vidéke mellett” – tette hozzá, cáfolva ugyanakkor, hogy elege lett volna. „Nem lett elegem, de van egy olyan – lehet, illuzórikus – törekvésem, hogy a figyelem ne arra irányuljon, éppen milyen személyi pletykák meg kombinációk vannak. (…)  Nem a médiát akarom kritizálni, de számomra sokkhatás volt, hogy miközben az európai–amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról szóló holland, osztrák, német parlamenti vita máshol címlapsztori, nálunk meg az a vezető hír, ki mit lopott el vagy ki kivel kardozik. Ennek nagy része van abban, ahol az ország most tart (…) A szomorú valóság az, hogy a környező országokban nemcsak a rendszerkritikus, hanem egyáltalán a társadalmi mozgalmak – szakszervezetek, vagy akár egyházi mozgalmak – jóval erősebb lábazatokon állnak. Ebben az országban egy nyüves általános sztrájk nem volt a rendszerváltozás óta!” – magyarázta a döntését. Azt, hogy elhagyja az LMP-t, hivatalosan hétfő este jelentette be a párt elnöksége előtt.

Ami a szellemi erőtér hiányát illeti, Schiffer szerint az általa elképzelt rendszerkritikus pártnak nemcsak arra van szüksége, hogy azonnali válasza és véleménye legyen olyan kihívásokkal kapcsolatban, mint a menekültválság, hanem azt is el kell érnie, hogy a mondanivalóját ne ahhoz mérjék, „mennyire klappol a Habony-művek vagy a ballib véleményformálók” nyelvi leleményeihez. „Ha nincs meg a szellemi erőtér, amely stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának, a párt nagyon nehezen tud áttörni” – mondta, jelezve azonban, hogy alapítványokon keresztül részt akar venni ennek a szellemi erőtérnek a kialakításában. Azt cáfolta, hogy a távozásában magánéleti okok szerepet játszottak volna.

A felvetést, miszerint a távozásával valójában cserben hagyja a pártját, a politikus élesen elutasítja. „A jelenlegi kutatások azt stabilan mutatják, hogy az LMP most vasárnap simán bekerülne a parlamentbe. 5%-on van a biztos szavazóknál, ami jó kampánnyal 7% is lehet” – hívta fel a figyelmet. Az LMP-ből nem lép ki. „Eszem ágában nincs kilépni a pártból! A frakciónak, amennyire csak igénylik, szeretnék a rendelkezésére állni kívülről” – szögezte le.

Schiffer a távozása után visszamegy ügyvédnek. Ennek kapcsán az Indexet először az érdekelte, hogy mennyi pénztől esik el a társelnöki és képviselői posztról történő lemondásával, amire a politikus elárulta, „társelnökként soha egy árva büdös fillért nem vettünk fel a Dettivel (Szél Bernadett-tel – a szerk.)”, és az elmúlt hat évben gyakorlatilag egyetlen fillér költségtérítést sem vett fel, a taxit, ha pedig valahova vonattal ment, a vonatjegyet saját zsebből fizette. Elmondása szerint az ügyvédi praxisát a nulláról fogja újjáépíteni, mert két éve szüneteltetnie kell.

 

Névjegy

Schiffer András 1971-ben született Budapesten. Az ELTE jogi karán diplomázott 1995-ben. A Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda vezetője, 1996-tól a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, majd ügyvivője. 2000-ben alapító tagja volt a Védegyletnek, 2007 őszén pedig az LMP-nek is.

Forrás: nol.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: