Otthon / Kultúra és Tudomány / Meteoritból készült Tutanhamon vastőre
Illusztráció - 2015. november 28-án közzétett fotó Tutanhamon vászonba csavart múmiáját tárja fel klímakontollált vitrinben, Luxorban. (Fotó: EPA/STR)

Meteoritból készült Tutanhamon vastőre

Tutanhamon sírjában egy vastőrt is találtak, amely friss vizsgálatok alapján szó szerint az űrből származik, már ami összetételét illeti.

Nem invazív, hordozható, röntgenfluoreszcens spektroszkóppal olasz és egyiptomi kutatók megerősítették, hogy a Tutanhamon mumifikálódott testének jobb combjára helyezett tőr vasanyaga meteoritból származik. Az eredményekről a Meteoritics and Planetary Science folyóiratban számoltak be.

A kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított tőr nem rozsdásodó, homogén fémből készült, díszes, arany markolata van. Arany hüvely egészíti ki, amelyet egyik oldalán liliomfélék motívumával, a másikon madártollakkal díszítettek, ami sakálfejben végződik.

A technológia korszerűsödése lehetővé tette, hogy a kutatók megvizsgálják a penge összetételét.

Daniela Comelli, a vizsgálat fő szerzője a Discovery Newsnak kifejtette, meteorikus eredetre utal a nikkel igen nagy aránya a pengében. A vasmeteoritokra valóban jellemző, hogy főképpen vasból és nikkelből állnak, kisebb mértékben kobaltot, foszfort, ként és szenet is tartalmaznak.

Illusztráció - 2015. november 28-án közzétett fotó Tutanhamon vászonba csavart múmiáját tárja fel klímakontollált vitrinben, Luxorban.  (Fotó: EPA/STR)
Illusztráció – 2015. november 28-án közzétett fotó Tutanhamon vászonba csavart múmiáját tárja fel klímakontollált vitrinben, Luxorban. (Fotó: EPA/STR)

Míg a vasércből készült tárgyi leletek általában legfeljebb 4 százalék nikkelt hordoznak, Tutanhamon tőrében közel 11 százalék a nikkel aránya. A meteorikus eredetet támasztja alá a kobalt jelenléte is. Comelli szerint a tőr pengéjében a nikkel és kobalt aránya megfelel a vasmeteoritokénak.

A kutatók ennek tudatában megvizsgálták a pengéhez használt vas lehetséges forrását is. A Vörös-tenger körüli 2000 kilométer sugarú körben minden meteoritot szemügyre vettek, végül 20 vasmeteorit maradt fenn a rostán. Csak egyiküknek, a Kharga néven ismertnek van olyan nikkel-kobalt aránya, ami konzisztensnek tűnik a penge összetételével. A meteorittöredéket 2000-ben lelték fel Marsza Matrúh mészkőfennsíkján.

A szerzők szerint az ókori egyiptomiak szemében isteni eredetűnek tűnhettek az égből érkező vasdarabok, ezért is használhatták fel őket értéktárgyaknál.

A legidősebb, vasból készült egyiptomi leletek – kilenc apró gyöngy, amelyet a Nílus nyugati partján elterülő temetőben találták meg Gerzehben, koruk a Kr. e. 3200-as időszakra tekint vissza – is meteoritból készültek.

A szerzők szerint Tutanhamon tőrének kiváló minősége arról is tanúskodik, hogy a vasmegmunkálást a Kr. e. 14. században már igen sikeresen végezték.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: