Otthon / Ország-Világ / Egyre kevesebb a véradó
Véradás. MTI/Koszticsák Szilárd

Egyre kevesebb a véradó

A kizárólag vérplazmát adók száma folyamatosan növekszik, miközben a véradók száma meg csökken – írta pénteki számában a Magyar Idők.

Annak érdekében, hogy ne apadjon veszélyes szint alá az országban a vérkészlet, az idei évtől a plazmadonoroknak évente legalább egyszer teljes vért is kell adniuk.

Véradás. MTI/Koszticsák Szilárd
Véradás. MTI/Koszticsák Szilárd

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója a lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a véradók fokozatosan “kiöregszenek”, átlagéletkoruk a statisztikák szerint egyre magasabb. Jákó Kinga úgy fogalmazott: mindent megpróbálnak, hogy megnyerjék az új nemzedékeket e nemes célnak. Nyaranta például rendszeresen kitelepülnek a véradásszervező Magyar Vöröskereszttel a különböző fesztiválokra, egyéb rendezvényekre. Év közben sem pihennek, legutóbb például Pécsett a 30Y zenekar tagjaival közösen szerveztek, most szombaton pedig az ország egyetemi városaiban, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsett rendeznek VITÁL véradást, kifejezetten a fiataloknak – tette hozzá.

A főigazgató azt mondta, hogy a fiatalokból sem hiányzik az empátia és a segítőkészség, ezt bizonyítja az úgynevezett irányított véradások sikere, vagyis amikor vércsoport-azonosság esetén konkrét személynek adják a vért. A térítéses véradási formák azonban megváltoztatták a hajlandóságot: Szegeden egy év alatt mintegy 23 százalékkal csökkent a 18-23 éves új donorok száma, miután megnyílt a helyi plazmaközpont – közölte Jákó Kinga, aki szerint a térítésmentes véradási rendszeren ennek ellenére nem szabad, és a világ civilizált részén nem is terveznek változtatni.

A lap azt is hozzáteszi, emellett viszont nem lehet elítélni, hogy a plazmaközpontok hivatalosan kompenzációnak nevezett anyagi ellenszolgáltatást nyújtanak. A vérplazmából készülő gyógyszerek ugyanis a becslések szerint csak Magyarországon évente 40-50 ezer esetben bizonyulnak életmentőnek – írják.
Forrás: hirado.hu 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: