Otthon / Ország-Világ / Megerőszakolta, majd brutálisan meggyilkolta gyerekkori barátját
A gyilkos kalapáccsal verte agyon a lányt - a kép forrása: hirado.hu

Megerőszakolta, majd brutálisan meggyilkolta gyerekkori barátját

Tiszteletre méltó az a hozzáállás, ahogy egy forráskúti anya küzd a fájdalmával. Lányát megerőszakolta és halálra kínozta a gyerekkori barátja. A tettest születése óta ismerte és szerette az egész család, és ez még nehezebben feldolgozhatóvá teszi a történteket. Az asszony mégis mindent megtesz, hogy ne a gyűlölet uralja az életét, már csak azért sem, mert fel kell még nevelnie árván maradt unokáját. A tettes jogerősen is életfogytiglant kapott. Arról az élethosszig tartó szenvedésről, ami mögötte van, a halott lány anyja beszélt a Kékfénynek.

Deák Anikó 2014. november 21-én reggel még örömteli anya és nagymama volt. Estére mindenét elvesztette.

Az asszony a Szegedtől 25 km-re található Forráskúton nőtt fel, anyját egy baleset miatt korán elvesztette. Az utcájukban élt egy másik árván maradt kislány is, mindkettőjüket a nagymamák nevelték fel. A sorsközösségből barátság lett, ami a gyerekeik születésekor is megmaradt.

Anikó kislánya, Vivien, és barátnője hasonló korú fia, Laci szinte testvérekként nőttek fel.

„Nekem olyan volt nagyon sokáig, mintha a saját gyerekem lett volna. Úgy is neveltük őket. Bármikor bejöhetett, csöngetnie nem kellett, nyitotta a kaput és jött” – mesélte.

A fiatalok kapcsolata huszonéves korukra is megmaradt. Barátságnál azonban sosem volt több köztük, mindketten párkapcsolatban éltek, Vivien egy kisfiút is szült.

Az ólban találták meg a lány holttestét

A gyilkosság előtti este Laci üzent a lánynak, hogy menjen át hozzá másnap. Reggel a fiatal nő meg is érkezett ide, a tőlük néhány számmal odébb álló házba. Aztán nyoma veszett. Anyja akkor kezdett igazán aggódni, amikor lánya nem ment el kisfiáért a bölcsödébe. Keresni kezdték, maga Laci, a jóbarát is, miközben rezzenéstelen arccal állította mindenkinek, hogy semmit nem tud Vivienről.

Szalay Szabolcs, a Csongrád Megyei RFK bűnügyi osztályvezető-helyettese akkor azt mondta: aggódó hozzátartozók, a család és a falu is kereste a lányt, ám nekik nem mutatott semmit. Ugyanakkor ellentmondásba keveredett, és egyre több hazugságot állított.

Ez tűnt fel a közösségnek és a rendőröknek is.

A nyomozást irányító alezredes jól emlékszik rá, hogy a férfi akkor is megőrizte hidegvérét, amikor a rendőrök átkutatták a házát, és megtalálták nála Vivien biciklijét és mobiltelefonját. Lászlónak nem maradt ideje eltüntetni a nyomokat: egy éhen pusztult disznó mellé rejtve, az udvarán lévő ólban rátaláltak az eltűnt lány holttestére is.

„Arra emlékszem, hogy kirohantam. Hárman fogtak le, onnantól kezdve nagyon sokáig semmire. Nincs emlékem, nem maradt meg” – fogalmazott az anya.

Vivien - a kép forrása: hirado.hu
Vivien – a kép forrása: hirado.hu

Nem árulták el az édesanyának a gyilkosság részleteit

Gyerekkori barátja olyan brutálisan végzett Viviennel, hogy a bíróság úgy döntött: megóvja a részletektől az áldozat családját, ezért mindvégig zárt ajtók mögött tárgyalta az ügyet.

A fiatal nő anyja a mai napig nem is tudja pontosan, mit élt át haláláig a lánya, de azt mondja jobb ez így, mert azt a terhet már nem bírná cipelni.

A jogerős ítélet kihirdetésére azonban múlt szerdán már beengedték a Kékfény kameráját. A László házában történtekről annyit oszthattak meg a műsorban, hogy a férfi szexuális ajánlatot tett a fiatal nőnek, ám miután visszautasítást kapott, rátámadt: fojtogatta, majd megerőszakolta Vivient.

Több órás kínzás után végül egy kalapáccsal agyonverte.

A gyilkos kalapáccsal verte agyon a lányt - a kép forrása: hirado.hu
A gyilkos kalapáccsal verte agyon a lányt – a kép forrása: hirado.hu

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ítélték el Lászlót, amiért a legsúlyosabb büntetést, az örök börtönt is kiszabhatták volna rá.

35 év múlva kap egy esélyt

Csakhogy a forráskúti férfi 21 éves fiatal felnőtt volt, amikor ölt, éppen csak túllépte azt a határt, a 20 éves kort, ami alatt a törvény még életfogytiglant sem enged kiszabni. Jelenleg minimum 25, maximum 40 év után lehet felülvizsgálni, hogy az életfogytos szabadulhat-e. Az ítélőtábla úgy döntött: Lászlónak is megadja ezt a lehetőséget, 35 év múlva.

„Indokolt a vádlottnak még egy lehetőséget adni a társadalomba való visszailleszkedésre, figyelemmel a fiatal életkorban való elkövetésre. A másodfokú bíróság álláspontja szerint ezt a legkorábban 35 év utáni feltételes szabadságra bocsátás még lehetővé teszi, a 40 utáni feltételes szabadságra bocsátás azt jelentené, hogy a vádlott 62 éves lesz, amikor feltételesen szabadulhat. Nyilvánvaló, hogy 40 év után a társadalomba való visszailleszkedésnek szinte már egyáltalán nincsen esélye” – mondta Gyurisné Komlóssy Éva, a Szegedi Ítélőtábla bírója.

Az anya rosszul lett a bíróságon

A lányát elvesztő anya azt mondja: olyan mélypontra került, ahonnan azt hitte, már nincs felállás. Az első tárgyalás után unokájával Londonba költöztek, messze innen, ahol senki nem ismeri a történetüket, ott próbálnak új életet kezdeni. Az ítélethirdetés után a Kékfény telefonon kereste fel.

Az anya azt meséli: rosszul lett, amikor lánya gyilkosa megszólította a bíróságon. A férfi ugyanis még ekkor is hazudott: azt mondta, hogy lányával már egy ideje viszonyuk volt.

Az áldozat környezetében senki nem gondolta, hogy Vivient óvni kellene a férfitól. Pedig az előjelei már mutatkoztak, hogy Lászlónak komoly mentális problémái vannak.

Jó ideje csúszott lefelé: lopott, garázdálkodott, volt barátnőjét pedig úgy lefejelte, hogy annak eltört az orra. Büntetésébe most ezt a bántalmazást is beleszámolták.

Deák Anikó, az édesanya  - a kép forrása: hirado.hu
Deák Anikó, az édesanya – a kép forrása: hirado.hu

Magatartása agresszív lett, családjával is egyre több konfliktus keletkezett. Ez odáig fajult, hogy először a nővére, majd az anyja költözött el otthonról, és hagyta magára az elkövetőt, aki munka nélkül, egyedül tengődött a családi házban.

A László családját jól ismerő Deák Anikó elmondása szerint a férfi apja hamar lelépett, anyja pedig új férfit talált magának, akivel közös gyerekük született. Lacit attól kezdve kitaszították a családból.

Anikó ezért egykori barátnőjét is okolja a történtekért.

„Nem mondom, hogy egy anya szándékosan nevel gyilkost a fiából, mert ez nem igaz. De az útban, ami idáig vezetett, abban nagyon közrejátszott a nevelés” – mondta.

Személyiségzavar hajlamosítja a bűncselekményre

A gyilkossá lett férfiról a szakértők megállapították, hogy disszociális személyiségzavara van, az ebből fakadó agressziója miatt a magatartása erősen eltúlzott a kiváltó okhoz képest. Ez pedig hajlamosítja bűncselekmény elkövetésére.

A disszociális személyiségzavar kialakulása környezeti okokra vezethető vissza. Az ilyen ember gyerekkori, súlyos traumák hatására úgymond „visszavonja érzelmeit”, és a későbbiekben az erőszak, a rombolás jellemzi kapcsolatait. Cselekedetei miatt megbánást nem érez, bűntudatra képtelen, a tapasztalatokból, büntetésekből nem okul.

László a halottszemle során sem vett tudomást arról, mi zajlik körülötte.

Egy széken ülve bóbiskolt.

A kihallgatásakor ugyanilyen közömbösséggel mesélte el, hogyan gyötörte meg gyerekkori barátnőjét.

A meggyilkolt nő ma már 3 éves kisfiának annyit mondtak, hogy anyukája elpusztult kiskutyájuk után indult, hogy megkeresse. De az állat úgy elszaladt, hogy nagyon messzire kellett mennie.

„Nincs harag és gyűlölet és bosszúvágy bennem. Mert ha az bennem volna, nem tudnám magamból kiverni ezeket a gondolatokat, akkor a kisgyereket nem tudom egészséges felnőtté nevelni. Nekem muszáj mindig talpon maradni, őérte. Ha másért nem is, érte” – mondta az édesanya.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: