Otthon / Migráció / Schäuble szerint a muzulmánok gazdagítanák Európát
Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. MTI/EPA Fotó

Schäuble szerint a muzulmánok gazdagítanák Európát

A német szövetségi pénzügyminiszter szerint nem a bevándorlás, hanem a bezárkózás tenné tönkre Európát. A kormánytag a Die Zeit című liberális német hetilapnak nyilatkozott, amely teljes terjedelmében csütörtökön jelent meg.

A hetilap csütörtöki számában megjelenő interjúból előzetesen közölt részletek szerint az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) tekintélyes politikusa elvetette azt a gondolatot, hogy Európának be kell zárkóznia a bevándorlás elől. Azt mondta, hogy “éppen az elkülönülés tenne tönkre bennünket”, mert a “beltenyészet” révén “degenerálódás” következne be.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. MTI/EPA Fotó
Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. MTI/EPA Fotó

Hozzátette, hogy a muszlimok “gazdagítják” Németországot, mert növelik “nyitottságunkat és sokszínűségünket”. ”Nézze csak meg a törökök harmadik nemzedékét, a nőket is! Ez egy hatalmas innovációs potenciál” – mondta Wolfgang Schäuble.

Délen piacok vannak

Hangsúlyozta, hogy teljesen másként kell viszonyulni az arab világhoz és Afrikához. “Afrika a mi gondunk lesz, és ezt a feladatot vállalni kell” – mondta a német pénzügyminiszter.  Kifejtette, hogy “csak 1990 után kezdtünk el komolyan foglalkozni azzal a ténnyel, hogy a nyugati világon kívül más is létezik”, és a Közel-Kelet ugyan sokáig gondoskodott arról, hogy Afrika ne legyen “a nyakunkon, de ennek most vége”.

A közel-keleti és afrikai válsággócokból induló menekülthullámokkal kapcsolatban aláhúzta, hogy “többet kell invesztálnunk Irakba, Szíriába és Líbiába, és aztán a szubszaharai Afrika fejlődéséért is többet kell fizetnünk”. Így “talán végre megnyitunk néhány piacot”. Az észak-afrikaiak most is ezt követelik, cserébe a menekültek visszafogadásáért és “igazuk is van” – mondta Wolfgang Schäuble.

A gazdag országoknak sokkal többet kell tenniük a hátrányos helyzetű régiókért. “A globalizált világban az lesz a feladat, hogy ismét véghezvigyünk egy mértékletes forradalmat, egy túlzások nélküli, de az alapokig hatoló átalakulást” – tette hozzá.

Elmondta, hogy a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport pénzügyminiszteri értekezletein kollegái néha “kissé megmosolyogják”, amikor arról beszél, hogy “valójában nincs is szükség már olyan sok növekedésre, inkább támogassuk a Dél feltörekvő gazdaságait”. Megjegyezte, hogy vannak, akiknek ez a gondolat nem tetszik.

Amerika: a pénz plutokráciája

Az Egyesült Államok helyzetéről elmondta, hogy aggódik az amerikai demokrácia miatt, amely szerinte egy nem nyugati embernek inkább “a nagy pénz plutokráciájának”, mintsem demokráciának tűnhet.

“Az amerikaiaknak is meg kell tanulniuk mások helyzetébe belehelyezkedve nézni a világot, és nem csak a saját perspektívájukból. Például miért nem sikerült még mindig Latin-Amerika jó partnerévé válniuk?” – vette fel Wolfgang Schäuble.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: