Otthon / Ország-Világ / Merkel: a szankciók után ki kell építeni az EU és Oroszország közös gazdasági térségét
A kép forrása: internet (illusztráció)

Merkel: a szankciók után ki kell építeni az EU és Oroszország közös gazdasági térségét

Az Oroszország elleni szankcióktól fokozatosan el kell jutni az Európai Unió és Oroszország közös gazdasági térségének kialakításáig – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben. Hozzátette: Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett uniós szankciók nem öncélúak, és feloldásukról csak akkor lehet szó, ha Oroszország teljesíti a megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

A kancellár német munkavállalók többségét foglalkoztató családi vállalkozások közös alapítványa (Stiftung Familienunternehmen) tanácskozásán elmondott beszédében a Vlagyivosztoktól Lisszabonig húzódó gazdasági térség orosz elképzelésére utalva kiemelte, hogy mindenki a jó gazdasági kapcsolatokban érdekelt, és lépésről lépésre el kell jutni az EU és Oroszország egységes gazdasági térségének kiépítéséig.

Előbb azonban végre kell hajtani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást – mondta Angela Merkel. H

angsúlyozta, hogy az Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett uniós szankciók nem öncélúak, és feloldásukról csak akkor lehet szó, ha Oroszország teljesíti a megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

A minszki folyamat “nagyon intenzív szakaszban van”, és remélhetőleg még júniusban sikerül jelentősen előrelépni – tette hozzá a német kancellár.

Fotó: EPA/Kay Nietfeld
Fotó: EPA/Kay Nietfeld

A nemzetközi menekültválságról szólva ismét azt hangoztatta, hogy a belső piac és a közös valuta működésének feltétele az uniós külső határok biztosítása és a schengeni belső határok nyitottsága. Ez az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágóra is vonatkozik – mondta Angela Merkel német hírportálok beszámolói szerint.

Hozzátette, hogy a nehezen védhető tengeri határok miatt észak-afrikai államokkal is kell kötni olyan típusú menekültügyi megállapodásokat, mint Törökországgal. Ilyen egyezmények révén meg lehet osztani a terheket és gondoskodni lehet arról, hogy ne az embercsempészek alakítsák a folyamatokat – mondta a kancellár, rámutatva, hogy a schengeni övezet külső határai “az Északi sarktól Marokkóig” húzódnak.

A brit EU-tagságról szűk két hét múlva esedékes népszavazásról szólva is megerősítette eddig képviselt álláspontját, hangsúlyozta, hogy mindenkinek az lenne a legjobb, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna. Németország számos ügyben nagyon szorosan együttműködik Nagy-Britanniával, és ezt a munkát “természetesen az EU keretében szeretnénk tovább folytatni” – mondta Angela Merkel.

 MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: