Otthon / Ország-Világ / Átadták a Kravtex-Kühne Csoport új autóbuszgyártó csarnokát
A kép forrása: magyarbusz.info

Átadták a Kravtex-Kühne Csoport új autóbuszgyártó csarnokát

 Mintegy ezer meghívott vendég jelenlétében ünnepelték pénteken Mosonmagyaróváron a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár fennállásának 160 éves évfordulóját. A nagyszabású rendezvény keretében a Credo autóbuszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport kibővített autóbuszgyártó csarnoka is átadásra került. Az új, 5 600 négyzetméteres csarnokrésszel együtt összesen 16 200 négyzetméteresre bővített üzem jelenleg Magyarország legnagyobb és legmodernebb autóbuszgyára. A cégcsoport gyártókapacitását jelentősen megnövelő beruházás közel 600 millió forint saját forrásból valósult meg. A kibővített gyárban néhány éves felfutást követően akár 500 Credo autóbusz is készülhet majd évente, ami több száz új munkahelyet teremthet a térségben.

A tavaly ősszel kezdődött beruházás összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium május 20-i bejelentésével, amely a hazai járműipar fejlesztése kapcsán több ezer új, magyar gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre. A pénteki rendezvényen tájékoztatást kaphattunk a Kravtex-Kühne Csoport közeljövőbeli terveiről is, így például az autóbusz kínálat további bővítéséről 10, illetve 12,7 méteres változatokkal. Az évfordulóval egyidejűleg megújult a gyártó honlapja is, amely ide kattintva érhető el.

160 évnyi fejlődés

A rendezvényen természetesen helyet kaptak maguk az autóbuszok is. Az új üzemcsarnokban felvonultatták a Credo jelenlegi kínálatának nagy részét, köztük az alacsony belépésű Econell család városi és elővárosi kiviteleit, a hazai piacon továbbra is nagy népszerűségnek örvendő Inovellt, valamint a vadonatúj Optinell 10 intercity midibusz prototípusát is. Az ünnepi beszédek előtt és után a Kühne gyár nagy múltú, nemrégiben kiemelt arany minősítéssel díjazott fúvószenekara szórakoztatta a közönséget.

A kép forrása: magyarbusz.info
A kép forrása: magyarbusz.info

A Kravtex-Kühne Csoport vezetősége mellett a magyar kormány is képviseltette magát az eseményen, méghozzá miniszteri szinten. Dr. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter örömét fejezte ki, hogy ellentétben sok más nagy múltú magyar vállalattal, a mosonmagyaróvári Kühne gyár nem vált múzeummá, hanem a folyamatos működés és fejlődés mellett a mai napig megőrizte eredeti profilját. A miniszter a Kravtex-Kühne Csoportot Magyarország egyik legnagyobb múltra visszatekintő gépgyártó vállalataként a nemzeti ipar egyik oszlopának nevezte. Hozzátette: egy olyan cég, amely még a zenekarára is ekkora figyelmet fordít, sikerre van ítélve.

A miniszter beszámolt a pénteki kormányülésen született, a magyar buszgyártás újjáélesztését célzó döntésről, melynek értelmében mintegy 30-35 milliárd forintos támogatással a meglévő gyártókra és kapacitásokra építve hároméves fejlesztési programot indítanak. Az ily módon véglegesített nemzeti buszgyártási stratégia a kiszámítható hazai megrendelésekre alapozva akár a külföldi piacra lépést is lehetővé teheti a magyar buszgyártók számára. A tervezet célja, hogy a fejlesztési projekt első, hároméves szakaszának végére évente 1000-1200 új autóbusz készüljön a hazai gyárakban, több mint ezer új munkahelyet teremtve ezáltal. A Kravtex-Kühne Csoport esetében a program évi 500 autóbuszra futtatná fel a jelenlegi 120-150 darabos éves termelést.

A nyereséges sorozatgyártáshoz további kapacitás- és munkaerő-bővítés szükséges, ennek kiépítése pedig további beruházásokat igényel. A kormány hitellel, támogatással és piaccal kívánja segíteni a magyar buszgyártókat a célok elérésében. Hozzátette: az ilyen és ehhez hasonló fejlesztési programokat a magyar gazdasági helyzet javulása teszi lehetővé. Varga Mihály kitért arra is, hogy azokban az országokban, ahol jelentős az autóbuszgyártás, a belföldi szükségletet jellemzően a hazai gyártók járműveivel elégítik ki. A kormány célja az, hogy a magyarországi buszbeszerzések során is ez a törekvés érvényesüljön. „Ha Magyarországon külföldi buszok futnak, az nem teremt munkahelyeket a hazai buszgyártásban, ez ilyen egyszerű” – fogalmazott a miniszter.

A kép forrása: magyarbusz.info
A kép forrása: magyarbusz.info

A kormány elkötelezett a beruházások és a fejlesztések mellett, így a jövőben minden támogatást megad a hazai gyártóknak a további fejlődéshez. Beszéde végén a miniszter köszönetet mondott a Kravtex-Kühne Csoportnak és egyúttal a többi magyar buszgyártónak is, hogy az elmúlt években mutatott kitartásuknak köszönhetően most nem a nulláról kell elkezdeni a magyar autóbuszgyártás újjáépítését.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője köszöntő beszédében a mosonmagyaróvári mezőgépgyártás múltjának jelentőségéről és a dolgozók odaadásának, szaktudásának fontosságáról beszélt. Ennek köszönhető, hogy a gyár napjainkban is a mezőgépek széles választékát kínálja a vásárlóknak, a gyártmányprofilt pedig a ma már országszerte elterjedt Credo autóbuszok egészítik ki. Beszéde zárásaként az államtitkár a Kühne gyár és Mosonmagyaróvár városának elválaszthatatlanságát hangsúlyozta.

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. alapítója és ügyvezetője, valamint a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. igazgatóságának elnöke a Kühne gyár jelenlegi helyzetéről és a cégcsoport jövőbeli terveiről tájékoztatta az egybegyűlteket. A cégtulajdonos méltatta a gyár dolgozóinak szakértelmét, melyet jól mutat az is, hogy 1999-ben mindössze egy hónap alatt sikerült beindítani az autóbusz vázszerkezetek gyártását a korábban csak mezőgazdasági gépeket előállító üzemben, az azóta eltelt 17 évben pedig számos komoly sikert ért el a gyár. Ma a Kühne talajművelő- és vetőgépek felveszik a versenyt bármelyik konkurens nyugati cég gyártmányaival, a mosonmagyaróvári gyár piacképes termékeket állít elő fejlett technológia és gyártási háttér alkalmazásával – mondta Krankovics István.

A Kravtex-Kühne Csoport 2004 óta összesen több mint 6 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat. Ebből mindössze 231 millió forint származott vissza nem térítendő támogatásból, a fejlesztések döntő többségét önerőből, saját nyereségéből hajtotta végre a cégcsoport.

A jövővel kapcsolatban Krankovics úr elmondta: a járműiparban egyértelműen a gyártásautomatizálásé és az egyre nagyobb fokú robotizáltságé a jövő. Az autóbusz- és a mezőgépgyártás azonban – különösen kis darabszámok esetén – viszonylag nehezen robotizálható, így bízik benne, hogy a jövőben is képesek lesznek megtalálni azokat a piaci szegmenseket, melyek biztosítják a cégcsoport sikeres érvényesülését és további fejlődését. A fejlődést előmozdíthatja a májusban meghirdetett nemzeti buszgyártási stratégia is, melyben a kormány számít a Kravtex-Kühne Csoport részvételére.

A kép forrása: magyarbusz.info
A kép forrása: magyarbusz.info

Süli Csaba, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. vezérigazgatója az immár 160 éves múltra visszatekintő mosonmagyaróvári üzem eseményekben bővelkedő múltját idézte fel, kiemelve a gyár történetének legfontosabb mérföldköveit. Emellett bemutatta az aktuális mezőgép- és buszkínálatot is, hangsúlyozva, hogy jelenleg a Kravtex-Kühne Csoport rendelkezik a legszélesebb autóbusz kínálattal Magyarországon. A vezérigazgató reményei szerint a 16 200 m2-esre bővített autóbuszgyártó csarnok révén a Kühne ismét országos ismertségű gyárrá nőheti ki magát. A hárompillérű termékportfólióban a mezőgazdasági munkagépek és az autóbuszvázak mellett az építőipari gépek részegységeinek gyártása is jelentős szerepet kap. Jelenleg a gyár bevételének nagyobb hányadát a buszgyártás teszi ki, de 2020-ig a mezőgazdasági gépgyártásból származó árbevételt is meg szeretnék duplázni.

Bővülő lehetőségek

A most felavatott új, 5600 m2 területű csarnokrész a meglévő, 2008-ban átadott, eredetileg 10 600 m2-es buszgyártó csarnokot kiegészítve, azzal egy egységet képezve szolgálja majd a Kravtex-Kühne Csoport buszgyártó divíziójának igényeit. Ezzel Magyarország legnagyobb és legmodernebb autóbuszgyára jön létre Mosonmagyaróváron. A könnyűszerkezetű, daruzott gyártócsarnok 18 méter széles hajói közül az eredeti hatból öt hosszúsága nőtt meg a beruházás révén, a leghosszabb hajók így már közel 200 méteresek.

Az új csarnok szinte teljes területe daruzható (igaz, egyelőre még csak a darupályák állnak rendelkezésre, melyek egyébként számos, az építkezéshez felhasznált fém elemhez hasonlóan szintén a Kühne gyár termékei), így az épületrész nagyméretű vázelemek vagy komplett vázszerkezetek gyártására, illetve mozgatására is alkalmas. A csarnokban ennek jegyében egyaránt helyet kapnak daraboló, csőhajlító és hegesztő munkaállomások is, a hatékonyság növelése érdekében pedig a gyártási rendszert is átszervezik. A beruházást a cégcsoport a meglévő üzem folyamatos működése mellett hajtotta végre.

A kép forrása: magyarbusz.info
A kép forrása: magyarbusz.info

A területi növekedés mellett napirenden van az épületen belül működő festő-fényező üzem bővítése is, amelyre a gyártási volumen jelentősen növekedése esetén kerülhet sor.

A most kibővített gyárban az elmúlt másfél évtized gyakorlatának megfelelően a vázgyártás, valamint a festés-fényezés munkafolyamatai zajlanak majd, a buszok készre szerelése továbbra is Győrben, a Kravtex Kft. üzemében történik. Ha azonban a termelés felfutása a jövőben szükségessé teszi, a buszok végszerelésébe immár a mosonmagyaróvári gyáregység is bekapcsolódhat az új csarnok révén.

Háromféle tengelytáv

A gyártókapacitás növekedése mellett az autóbusz termékpaletta is tovább szélesedik. Az áprilisi Busexpo kiállításon mutatkozott be a cégcsoport új, kompakt termékvonalának első tagja, az emelt padlószintű Optinell 10 intercity midibusz, mely a kisebb utaskapacitású távolsági buszok réspiacán vadászik potenciális vásárlókra. A bevezetés alatt álló midibuszkínálat következő eleme minden valószínűség szerint az Econell család rövidített tengelytávú, kétajtós kivitele, az Econell 10 lesz, melynek bemutatója még az idei év folyamán várható. Ezzel a típussal elsősorban a kisebb forgalmú városi és elővárosi járatokat üzemeltető cégeket célozza meg a gyártó.

A 19,5”-os futóművekkel szerelt Credo típusok kínálata azonban nem csak lefelé, hanem felfelé is bővül: információink szerint a modellpaletta a jövőben növelt befogadóképességű, 12,7 méter hosszú változatokkal egészülhet ki. Ezek fejlesztését főleg a regionális közlekedési központok megváltozott igényei indokolják. A tervek szerint mindhárom „kiskerekű” modellből (Econell, Inovell, Optinell) készülnek majd nyújtott tengelytávú kivitelek, így már összesen háromféle hosszváltozatban lesznek elérhetők a cégcsoport típusai.

A kép forrása: magyarbusz.info
A kép forrása: magyarbusz.info

A Credo buszok idén ősztől nemzetközi szinten is újdonságnak számító biztonsági asszisztens szolgáltatásokkal is rendelhetők lesznek. A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDWS – Lane Departure Warning System), az adaptív tempomat (ACC – Adaptive Cruise Control), illetve a vészfékező asszisztens (AEBS – Advanced Emergency Braking System) a magyar buszok közül elsőként a Credókban jelenik meg. Emellett hamarosan bevezetésre kerül az Euro 6-os dízelmotorok új, „C” jelzésű generációja, amely még alacsonyabb emissziós mutatókkal rendelkezik.

Bizakodunk, mint mindig

Úgy tűnik tehát, hogy ezúttal minden adott ahhoz, hogy végre tényleg sínre kerüljön a magyar autóbuszgyártás ügye, vagy legalábbis ne ellenszélben kelljen tevékenykedniük a hazai cégeknek. Persze aki kicsit is követte a hazai buszgyártással kapcsolatos híreket az utóbbi években, például minket olvasva, az tudja, hogy még egy tendergyőzelem is csak akkor biztos, ha már rajta ülünk az új járműveken. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormány legutóbbi nekibuzdulása a magyar autóbuszgyártás felpörgetésére, melyet paradox módon Lengyelországban gyártott Volvók átcímkézésével képzeltek el, végül csúfos kudarcot vallott.

A kép forrása: magyarbusz.info
A kép forrása: magyarbusz.info

A mostani tervezet a meglévő magyar gyártók előtérbe helyezésével mindenképp szimpatikusabb, bár szép szavakkal már finoman szólva is tele a padlás, ideje lenne már a tettek mezejére lépni. Reméljük, hogy ezúttal tényleg lesz is valami az ambiciózus tervekből, és hosszú évek után talán végre pozitív fordulatot vehet a hazai buszgyártás története.

Forrás: magyarbusz.info

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: