Otthon / Ország-Világ / Idén 20 milliárd forintba kerül Paks II. előkészítése
A kép forrása: internet

Idén 20 milliárd forintba kerül Paks II. előkészítése

Csaknem 20 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a két paksi atomerőműblokk építésére készülő projekttársaságban a magyar állam – írta hétfői számában a Miniszterelnökségtől kapott tájékoztatásra hivatkozva a Világgazdaság.

A lap megjegyezte: a Paks II. Projekttársaság alaptőkéje korábban 16 milliárd forint volt. Mint írták, a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint

“a 19,7 milliárd forinttal történő tőkeemelés egyrészt a projekttársaság működésének – mint például a személyi ráfordítások és az igénybe vett szolgáltatások – költségeit, másrészt azt a forrást biztosítja, amelyre az új blokk létesítésének előkészítése és engedélyezése során szükség van”.

A Világgazdaság hozzátette: a mostani tőkeemelés 2017. márciusáig, a következő tőkeemelésig fedezi a projekttársaság költségeit és a beruházás előkészítését.

A 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi szerződés alapján az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró hitelt biztosít 21 éves futamidőre, átlagosan 4,5 százalékos kamattal. Az orosz hitel Brüsszel versenyjogi jóváhagyása után várhatóan még az idén megnyílik – közölte a Miniszterelnökség a lappal. A 2400 megawattosra tervezett Paks II. erőmű a ma működő, együttesen 2000 megawatt teljesítményű négy blokkot váltja majd fel, az építkezés a tervek szerint 2018-ban indul.

Forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: