Otthon / Ország-Világ / Orbán és Rogán mellett Lázár is szerepel a hangfelvételeken
Budapest, 2011. október 12. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j2) beszélget Spéder Zoltánnal, az FHB Bank Igazgatóságának elnökével (b2) és Gergely Károllyal, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatójával, miután sajtótájékoztatót tartottak az otthonteremtésről az Országházban.. fotó: Nagy Béla

Orbán és Rogán mellett Lázár is szerepel a hangfelvételeken

Orbán Viktorral és Rogán Antallal folytatott beszélgetések is szerepelnek azokon az adathordozókon, amelyeket a Spéder Zoltán érdekeltségeinél tartott házkutatások során foglalt le a rendőrség – értesült a Magyar Nemzet a nyomozás menetét jól ismerő, megbízható forrástól.

A Népszava közben úgy értesült, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter folytatott beszélgetések is szerepelnek a lefoglalt hangfelvételeken. A Miniszterelnökség ugyanakkor a lap megkeresésére csak annyit reagált, hogy „sajtóértesüléseket nem szeretne kommentálni”.

Az MNO hétfőn írta meg, hogy az említett házkutatások során a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vezető fideszes politikusokkal folytatott beszélgetéseket tartalmazó adathordozókra bukkantak. Újabb információink szerint tehát a miniszterelnökkel és a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével folytatott beszélgetések is találhatók ezeken az eszközökön.

Úgy tudjuk, hogy a hangfelvételeket tartalmazó adathordozókat az üzletember villájában foglalták le. A rendőrség nem cáfolta, de nem is erősítette meg információinkat. A kommunikációs szolgálat a hozzá eljuttatott kérdéseinkre rövid válaszban tudatta, hogy „az ügyben a nyomozás folyamatban van, annak részleteiről – a korábban adott tájékoztatáson túlmenően – a nyomozóhatóság nem kíván bővebb felvilágosítást adni”.

Kérdéseinket azután küldtük el a kommunikációs szolgálatnak, hogy hétfőn hírt adtunk a lefoglalt hanghordozókról. Ezekre a kérdésekre szerettünk volna választ kapni a rendőrségtől:

  • Elemzik-e a lefoglalt hangfelvételeket?
  • Amennyiben bűncselekmény gyanúját veti fel valamelyik hangfelvétel, és a beszélgetés résztvevője mentelmi joggal rendelkezik, átadják-e az egész ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek, vagy elkülönítik azt az alapügytől és csak ez utóbbit adják át?
  • Tervezi-e az NNI, hogy meggyanúsítja bűncselekmény elkövetésével Spéder Zoltánt?
  • Amennyiben meggyanúsítják, tervez-e kényszerintézkedést Spéder Zoltán ellen a rendőrség?

Ismeretes, hogy – mint ahogy azt lapunk elsőként megírta – június 8-án a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak az FHB-bankcsoportnál és Spéder Zoltán, a bank elnökének egyes érdekeltségeinél, miután a rendőrség korábban csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Később a Figyelő című hetilap megírta: a rendőrség Spéder lakásán is házkutatást tartott. A bankvezér ellen ezzel egyidejűleg a kormányhoz közel álló médiában támadássorozat indult, az MNB pedig súlyos bírsággal sújtotta az FHB Jelzálogbankot.  Mindeközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatot kezdett az Index.hu portál kiadójánál, a Spéder Zoltán tulajdonában álló Central European Media & Publishing (CEMP) Zrt.-nél. A Spéder elleni, összehangoltnak tűnő kormányzati fellépés okát a sajtó egyelőre csak találgatja, az egyik ilyen feltételezés szerint az akció egyik célja az Index hírportál feletti ellenőrzés megszerzése lenne.

Tuzson Bence kommunikációért felelős államtitkár a Hír TV-nek azt mondta, nem tartanak attól, hogy olyan adatok szerepelnének a hangfelvételeken, amelyek hátrányosak lennének a kormány számára. Kifejtette, nem tudják, hogy a nyomozás hogyan áll, illetve abban milyen anyagok kerültek elő, de a nyomozati eljárásról, valamint annak eredményéről a rendőrség tájékoztatni fogja a közvéleményt, amikor az érdek úgy kívánja.

Forrás: nol.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: