Otthon / Barcsi hírek / Gyászlobogó az iskolán – elvették Vízvártól a felső tagozatot
A kép forrása: internet

Gyászlobogó az iskolán – elvették Vízvártól a felső tagozatot

A sonline.hu hírportál mai cikkében közölte le, hogy elvették a vízvári általános iskola felső tagozatát, hiába küzdöttek azért, hogy megtarthassák a felsőseiket a körzetes iskolaként működő intézményben, de a jogszabályi előírás megfúrta a helyiek összefogásával kiöltött mentőakciót.

Vízvár polgármester, Kozma László úgy összegezte a történteket, hogy senkinek sem kívánja, hogy átélje azt, amit a szülőknek és a pedagógusoknak kellett a múlt hét szombaton tartott tanévzáró és ballagáson. A település első embere nagy elkeseredettséggel a  hangjában elmondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó barcsi tankerületének vezetője az ünnepségesen ismertette a határozatot: Vízváron megszűnik a felső tagozat a 2016 szeptemberétől. A sonline.hu korábban beszámolt arról, hogy a megszüntetés hírére a körzetes iskolát képviselő önkormányzatok és a vízváriak egyként fogtak össze a megoldásért, mert ragaszkodtak volna a felsőseikhez, ami egyben az iskolájuk létét is jelentette. Kitalálták, hogy horvát nemzetiségi iskolaként működnének tovább, s így teljesíteni tudják a létszámra vonatkozó előírásokat. A hatályos jogszabály azonban így is felmenő rendszerben követeli meg minden osztályban a legalább nyolc főt, ezt nem tudták teljesíteni, ezért vették el a településétől a felső tagozatot – magyarázta a sonline.hu-nak a polgármester. A változás 34-35 diákot jelent, a gyerekeknek ezután busszal kell az iskolába járniuk. Eredetileg a babócsai iskolát jelölték ki, de a szülök inkább, élve a szabad iskolaválasztás jogával, a környező városokba, Barcsra, Csurgóra és Nagyatádra viszik a gyerekeiket. Tanárok javaslatára kihelyezték a gyászlobogót az iskolára, jelezve azt, hogy mennyire csalódottak a település lakói.

A sonline.hu megtudta, hogy a vízvári alsó tagozatában most körülbelül tizenöt gyermek maradt, akiket majd három pedagógus tanít, ám Kozma László szerint nagyon egy irányba mutatnak a folyamatok, ugyanis ahol nagyobb gyereket el kell buszoztatni máshová, ott a kisebbet is elfogják vinni az iskolából. Nagy problémát jelent a közlekedés is, hiszen azokba a városokban, ahová most a felsősök fognak járni, nincs olyan időben járat, hogy iskolakezdésre ne túl korán érjenek, s kényelmesen haza is tudjanak jönni. A polgármester ezért levelet írta a közlekedési vállalatnak és a közlekedésszervezői intézetnek is, amit ugyancsak elküldött a választókerület országgyűlési képviselőjének, Szászfalvi Lászlónak, mert ezt a helyzetet meg kell oldani – húzta alá a település első embere. A településvezető többször elmondta már, de ez a döntés most csak megerősítette, úgy érzik, hogy a határszélen élők csupán másodrendű állampolgárai az országnak.

Forrás: sonline.hu nyomán

Korábban hírportálunk is írt az esetről, hiszen a csak az ellenzéki barcsi képviselő, Ander Balázs is szólalt a vízvári általános iskola felső tagozatának az ügyében, amelyben a jobbikos honatya ezt az intézkedést a Fidesz falurombolásának titulálta. A képviselő elmondta a felszólalásban, hogy szomorú, hogy csak 13 millió forinton múlik a felső tagozat,  ennek az összegnek a húszezerszeresét költi stadionok megépítésére a kormány, a letelepedési kötvény-biznisszel a fideszes haverok 100 milliárdos nyereségnek örvendhetnek.

A térség egyéniben megválasztott képviselője, a fidesz-kdnp-s Szászfalvi László pedig cserben hagyta a szavazóit…

https://youtu.be/7BH3El03xvM

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: