Otthon / Ország-Világ / Táncoló focisták, több tízezer ünneplő a Hősök terén
Drónnal készült felvétel a labdarúgó-válogatott ünneplésére összegyűlt tömegről a Hősök terén 2016. június 27-én. MTI Fotó: Ruzsa István

Táncoló focisták, több tízezer ünneplő a Hősök terén

Hatalmas tömeg fogadta a magyar válogatott tagjait hétfő délután a Hősök terén. Az Eb-ről hazatért csapat tagjai az ünneplésükre szervezett rendezvényen a színpadra állva köszönték meg a szurkolók támogatását. Dzsudzsák Balázs csapatkapitány kiemelte, külön örülnek, hogy össze tudták kovácsolni a nemzetet. Bernd Storck szövetségi kapitány szerint az elvárások nem csökkenhetnek, a csapat felé, nem ígért semmit, de arról beszélt, a következő feladat, hogy a vb-selejtező is jól sikerüljön.

Több tízezres ünneplő tömeg fogadta a labdarúgó-Európa-bajnokságról hétfő délután hazatért magyar válogatottat a Hősök terén, ahol a játékosok köszöntésére külön programot szerveztek. A csapat tagjai hétfőn délután öt óra után érkeztek meg Ferihegyre.

Király és Gera már reptéren köszönetet mondott

Toulousetól a Hősök teréig -MTI
Toulousetól a Hősök teréig -MTI

A válogatott gépe két vízsugár alatt gurult be a Liszt Ferenc repülőtérre. A válogatott tagjai integetve és mosolyogva szálltak le. A reptér egy hatalmas táblával fogadta a válogatottat “Szép volt, köszönjük! ” felirattal.

Király Gábor és Gera Zoltán még reptéren megköszönte a magyar szurkolóknak, hogy végig a csapat mellett voltak, nemcsak itthon hanem Franciaországban is. Király Gábor a válogatott teljesítménye kapcsán a sajtótájékoztatón azt mondta, a csapat legnagyobb erénye a tolerancia volt, a játékosok mindent egyénieskedést félretettek a siker érdekében. Minden klappolt, mindenki a csapat sikerét akarta, nagyon sokat dolgoztak ezen, jól akartak szerepelni – mondta. Mindketten hangsúlyozták, hogy a kiváló szereplés kulcsa a héthetes felkészülés volt, amely során végig jó hangulat uralkodott a csapaton belül. Gera hozzátette: pályafutása során talán először tapasztalta a válogatottnál, hogy ilyen hosszú idő alatt sem volt semmilyen feszültség a futballisták között.

“Olyan öregek még nem vagyunk”

A sajtótájékoztatón nyilatkozó két sportoló a válogatott két legidősebb tagja, Király Gábor a negyven esztendős, Gera Zoltán és a harminchét éves. Gera hangsúlyozta: csodálatos élmény volt az Európa-bajnokság, ugyanakkor reméli, ez sokkal inkább valaminek a kezdete volt a csapat számára. Mindkét játékost megkérdezték válogatottbeli szereplésük esetleges folytatásáról, ám ezzel egyelőre nem kívánnak foglalkozni: Gera egy félmosollyal meg is jegyezte, hogy “olyan öregek még nem vagyunk.”

Cél a 2018-as vb

A leszállást követően Bernd Storck szövetségi kapitány elmondta, nagyon elégedett a szerepléssel, ugyanakkor már a jövőre, a következő két évre gondol, és legfontosabb célnak azt nevezte meg, hogy a válogatott kijusson a 2018-as oroszországi világbajnokságra. Hozzátette: nem szabad, hogy az elvárások megnőjenek a csapat irányába, hiszen nemzetközi szinten továbbra is tapasztalatlan együttesről van szó, amely ugyanakkor a kontinensviadalon megmutatta, hogy az élcsapatokkal is képes felvenni a küzdelmet.

A német szakember arról is beszélt, reméli, hogy az európai kupákban szereplő magyar klubcsapatok valamelyike érdekelt lesz a főtáblás küzdelmekben, mert így a válogatott játékosok is egyre több komoly nemzetközi mérkőzésen szerezhetnének tapasztalatot.

Elek Ákos családja végigsírta a himnuszt

Megszólaltak az eseményt élőben közvetítő M1-en hozzátartozók is, Elek Ákos felesége, azt mondta, amikor férje pályára lépett az Eb-n, az egész himnuszt végigsírta a család, hatalmas élmény volt a számukra. Óriási, felfoghatatlan érzés, hogy egy egész ország a játékosokért szurkolt – tette hozzá.

Zúgott a “Szép volt fiúk!”

A válogatott busza a repülőtérről a Hősök terére indult a gyorsforgalmi úton, ahol a csapat mögött konvoj alakult ki. A játékosok fél hétkor érkeztek meg az ünnepség helyszínére, ahol több tízezer szurkoló várta őket.

A Hősök terén a rajongók már a csapat buszának megérkezése előtt “Ria, Ria, Hungária”, “Szép volt fiúk”, “Magyarország, ollé, ollé” rigmusok kiáltásával melegítettek az ünnepségre.

Drónnal készült felvétel a labdarúgó-válogatott ünneplésére összegyűlt tömegről a Hősök terén 2016. június 27-én. MTI Fotó: Ruzsa István
Drónnal készült felvétel a labdarúgó-válogatott ünneplésére összegyűlt tömegről a Hősök terén 2016. június 27-én. MTI Fotó: Ruzsa István

A csapat buszának megérkezése után Kovács Kokó István műsorvezető egyenként szólította a színpadra a válogatott tagjait. A futballisták vezetéknevének említése után a tömeg egy emberként kiabálta a játékosok keresztnevét.

Dzsudzsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya az ünneplésen azt hangsúlyozta, hogy a szurkolók, a fergeteges szurkolás nélkül nem jöttek volna a sikerek, ezért nem lehetnek eléggé hálásak. Ezt követően örömét fejezte ki, hogy a játékukkal sikerült összekovácsolni a nemzetet és “Magyarország a legnagyobb ország lett”. Szerinte a felkészülés jól sikerült, és sajnálják a Belgium elleni vereséget. Végül hangsúlyozta: a csapat jó játéka nem egy-két hétre szól.

Storck már a vb-selejtezőkre koncentrál

Bernd Storck szövetségi kapitány megköszönte a szurkolók támogatását, majd úgy nyilatkozott, hogy a jövő csapata áll mögötte és megérdemelték azt a sikert, amit elértek. A reptér után a Hősök terén is elmondta, hogy a következő fontos feladatnak a világbajnoki selejtezőket tartja, és kifejezte reményét, hogy ezt az akadályt is leküzdik. “Keményen fogunk dolgozni ezért” – mondta.

„A nézését meg a járását”

A szövetségi kapitány és Dzsudzsák Balázs megszólalása után Rakonczai Imre zenész fellépésével folytatódott az ünneplés, aki slágerrészleteket adott elő, köztük az Újra itt van a nagy csapat és A nézését meg a járását refrénű dalokat. A tapsoló , táncoló játékosok bekapcsolódtak az éneklésbe is, többük a telefonjával videózott.  Ezután Betty Love, a Soho Party énekesnője, az együttes Az éjjel soha nem érhet véget című dalát adta elő, közösen a tömeggel és a focistákkal. A szerzemény a magyar futballválogatott hivatalos dala.

Arcukat és nevüket is adták a rendezvény végén

A slágercsokrot követően a tömeg elénekelte a himnuszt, majd a csapatot éljenző skandálásba kezdett. Koko ezután megköszönte a szurkolónak, hogy eljöttek ünnepelni a csapatot. A válogatott tagjai negyed nyolc után pár perccel vonultak le a színpadról, majd a mögötte elkerített részen először hozzátartozóikkal, ismerőseikkel beszélgettek, fotózkodtak. A játékosok ezután odamentek a szurkolókhoz is, közös fényképeket készítettek velük, autogramokat adtak.

A rendezvény, majd a szurkolókkal való közös fényképeszkedés háromnegyed nyolc körül ért véget, a válogatott tagjai buszokra szálltak, és a szurkolók nagy többsége is elhagyta a Hősök terét.

Az eseményekről az M1 aktuális csatorna és a hirado.hu élőben számolt be, a válogatott hazatéréséről és a csapat ünnepléséről további részleteket itt olvashat.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Rekordsokan, 17 ezren indulnak az Ultrabalatonon hétvégén

Várhatóan 17 ezren állnak rajthoz Magyarország legnépesebb tömegsportrendezvényén, a XVI. NN Ultrabalatonon, a szervezők szerint …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: