Otthon / Ország-Világ / Jön az új büntetőeljárási kódex
Trócsányi László igazságügyi miniszter. MTI/EPA-PAP/Jacek Bednarczyk

Jön az új büntetőeljárási kódex

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az új büntetőeljárási kódex – mondta az igazságügyi miniszter kedden a témában rendezett budapesti konferencián.

Trócsányi László közölte: a már társadalmi egyeztetésen lévő új jogszabály tervezetéről ötpárti egyeztetést is kezdeményezni fog, de nemcsak a kétharmados támogatottságot igénylő részek miatt, hanem mert úgy véli, olyan jelentőségű törvényről van szó, amely elvei miatt is igényli ezt.

Kiemelte, hogy a tervezet kodifikációs munkájába valamennyi érintett hivatásrend képviselőit bevonták. Az ügyvédek, ügyészek és bírák segítségével készült új szabályozás “középen áll” – fogalmazott a miniszter, aki szerint az új szabályozás minden követelménynek megfelel: erősíti a jogállamiságot, rögzíti, hogy a büntetőeljárást részrehajlás nélkül, tisztességes módon kell lefolytatni, és hogy a különböző ügyekben a független, pártatlan bíróságoknak észszerű határidőn belül kell dönteniük.

Trócsányi László az új kódex megalkotását indokolva kifejtette: a jelenleg hatályos 1998-as törvénynek eleve több hiányossága volt, összesen nyolcvan módosítás érintette. Ennek következtében elvesztette egységes jellegét, megbomlott a belső egyensúlya, egyre nehezebben alkalmazhatóvá vált. Ezzel együtt az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a nyomozások és a büntetőeljárások általános időtartama jelentősen nőtt.

A miniszter rámutatott arra, hogy a szigorú büntetőjogi fellépéshez az időszerűség kiemelten fontos, ezért is volt halaszthatatlan egy új büntetőeljárási kódex megalkotása.

Az új büntetőeljárási szabályozás kidolgozását 2014-ben kezdték meg, 2015-ben a kormány határozatban is rögzítette a kodifikáció főbb irányait.  Az új szabályozással kapcsolatos elvárások közül az igazságügyi miniszter kiemelte: meg kell, hogy valósuljon a funkciók megosztása, mely szerint a vádat egyértelműen az ügyészség képviseli. A vád bizonyításáért nem a bíróság, hanem az ügyészség lesz a felelős, s ezzel együtt a védelemtől méltó felkészültséget várnak el.

Trócsányi László hozzátette: a bíróság előtti egyenlőségnek nemcsak jogosultságokban, hanem kötelezettségekben is meg kell nyilvánulnia. Az új kódexben is rögzítik, hogy a magyar büntetőeljárási rendszer nem “laikus”, hanem továbbra is professzionális bíráskodással működik.

Kiemelte továbbá, hogy az új szabályozással minden eddiginél jobban ki akarják fejezni: az állam a szenvedők mellett áll, ennek nyomán érvényesülnie kell a sértettek, köztük is kiemelten a sérülékeny csoportok fokozott védelmének.

Felidézte: az új kódex kidolgozása során – az uniós kötelezettségeket is figyelembe véve – pontosították az áldozat és a sértett fogalmát, a különleges bánásmódot igénylő emberek jogait pedig külön fejezet rögzíti.

Emellett azt is tudatosítani akarják, hogy a bűncselekmények elkövetése “nem kifizetődő”, az azok nyomán elért gazdagodás nem tartható meg. A kódex újításai közül a miniszter példaként említette, hogy szélesítik az óvadék megállapításainak lehetőségét, a jövőben nemcsak pénz, hanem értékpapír, illetve ingatlan is lehet biztosíték az eljárás során.

Több olyan része is van a tervezetnek, amelytől az eljárások minél gyorsabb befejezését várják, ilyen például az, hogy ha nem szükséges, akkor legyen lehetőség a további bizonyítás mellőzésére, továbbá szélesítik a terhelt távollétében lefolytatható eljárási lehetőségeket, céljuk továbbá, hogy a teljes eljárásban széleskörűen alkalmazzák a modern technológiát.

Trócsányi László elmondta: a büntetőeljárás az előkészítő szakasszal veszi kezdetét, amelynek során a nyomozóhatóságoktól gyors és szakszerű felderítést várnak el. Ezt követi a második, “vizsgálati szakasz”, amely a gyanúsítotti kihallgatással kezdődik. A terhelt továbbra is megválaszthatja védekezésének módját, így a hallgatás és a vallomástétel joga is megilleti – közölte a miniszter, hozzátéve: azt várják, hogy az eljárás valamennyi szakaszában kellő időben szülessenek meg azok a döntések, amelyek az ügy mielőbbi befejezését szolgálják.

Kitért arra is, “nem engedhetik meg” azt a napjainkban Magyarországon is növekvő tendenciát, hogy a büntetőeljárások szereplői a sajtón keresztül üzengessenek egymásnak. A szakmai vitákat a szakmai helyeken kell lefolytatni – hangsúlyozta a miniszter.

Az új büntetőeljárási törvény legfontosabb rendelkezései című, az Alkotmánybíróság (Ab) és a Károli Gáspár Református Egyetem által szervezett tudományos konferencián Balla Péter, az egyetem rektora mondott köszöntőt. A rendezvényen részt vett mások mellett Sulyok Tamás, az Ab elnökhelyettese, Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, továbbá jelen voltak törvényszéki elnökök, ügyészek, ügyvédek.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: