Otthon / Terrortámadás / Robbanás és lövöldözés az isztambuli reptéren, legalább 28 halott
A kép forrása: index.hu

Robbanás és lövöldözés az isztambuli reptéren, legalább 28 halott

Terrortámadás történt kedd este az Atatürk reptéren Isztambulban –jelentette a CNN Turk. Három öngyilkos merénylő támadott, és felrobbantották magukat.

 

  • Kedd este több robbanás történt az isztambuli Atatürk reptéren, három öngyilkos merénylő terrortámadásáról lehet szó.
  • A merénylők Kalasnyikovval lövöldöztek, ezután felrobbantották magukat.
  • Meg nem erősített hírek szerint az Iszlám Állam a felelős a terrortámadásért.
  • Eddig 28 halálos áldozatról és 60 sérültről érkezett hivatalos jelentés.
  • Az isztambuli magyar főkonzulátus szerint nincs magyar áldozata és sérültje a robbantásoknak.

A Dogan török hírügynökség rendőrségi források alapján azt írta, hogy az Iszlám Állam a felelős a történtekért. Egyelőre ezt hivatalosan nem erősítették meg.

A legfrissebb jelentések szerint a robbantásoknak 28 halálos áldozata volt. Hatvan sérültről érkezett eddig jelentés. Van olyan forrás, aki szerint 50 halott is lehet, más jelentések szerint 32 a halott és 88 a sebesült, ezeket az értesüléseket viszont hivatalosan még nem erősítették meg.

A török igazságügyi miniszter, Bekir Bozdag azt mondta, hogy a robbantások előtt lövöldözés is volt a reptéren:

Az információim alapján az egyik terrorista a nemzetközi terminál bejáratánál tüzet nyitott egy Kalasnyikovval, majd felrobbantotta magát.

A török igazságügyi miniszter szerint tehát a merénylők nyitottak tüzet Kalasnyikovval. Egy török tisztségviselő szerint a rendőrség ezután lövéseket adott le a merénylőkre, hogy ártalmatlanná tegyék őket a repülőtér bejáratánál. A merénylők ezt követően hozták működésbe a maguknál tartott robbanószert. Itt megnézheti, hogy az egyik térfigyelő kamera hogy rögzítette az egyik robbantást.

Az egyik robbanás a terminál előtt, a járdán történt, a második a biztonsági kapunál a reptér bejáratánál.

A szemtanúk szerint egy önfeláldozó rendőr sok életet menthetett meg azzal, hogy az első robbantás után a másik merénylőhöz szaladt, és leteperte, nem engedte, hogy bemenjen reptér belsejébe. A bomba ugyan felrobbant, de a merénylő nem jutott be. A rendőr minden bizonnyal meghalt.

A török hatóságok tájékoztatása szerint tehát a reptér épületén belül nem történt robbanás.

Mentőkkel, taxikkal viszik el a sérülteket

A CNN Turknek szemtanúk arról számoltak be, hogy rengeteg mentőautó tartott a reptérre a robbanás után, és taxikkal is szállították el folyamatosan a sérülteket a helyszínről, és az utasok is menekültek. A CNN 60 sérültről számolt be, de a szám folyamatosan növekedett.

A Habertürk török hírtelevízió tudósítója arról számolt be, hogy eleinte csak 3-4 orvos volt a helyszínen, de folyamatosan érkeztek a mentők és a rendőrök. A hatóságok lezárták a repülőteret, felfegyverzett török biztonsági erők fésülték át a környéket.

Nincs magyar sérült

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

A támadást követően több Isztambulba érkező repülő sem tudott leszállni, köztük a Turkish Airlines TK1038 járatszámmal Budapestről Isztambulba tartó járata sem. Ezt a járatot, mely 20:36-kor szállt fel Ferihegyről Ankarába irányították át – írta az Airportal. A Budapestről induló járat magyar idő szerint 22:41-kor biztonságban leszállt Ankarában.

Folyamatosak a terrortámadások

Isztambulban az elmúlt hónapokban egymást követik a robbantások. Tavaly december végén egy másik, a Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtéren történt robbanás. Akkor többen megsérültek és egy takarító meghalt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a mostani reptéri robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával.

Forrás: index.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A berlini merénylő békésen sétált egy brüsszeli vasútállomáson

A berlini karácsonyi vásárba kamionnal belegázoló és  12 embert meggyilkoló ISIS-terrorista a merénylet után négy …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: