Otthon / Kultúra és Tudomány / Elkészült a világ legnagyobb rádiótávcsöve
Fotó: Vcg / Europress / Getty

Elkészült a világ legnagyobb rádiótávcsöve

Az utolsó panel is a helyére került a FAST nevű kínai rádiótávcső 30 focipálya méretű antennáján. Most jön a tesztelési időszak, ha ez is rendben megy, szeptemberben megkezdheti a működését a világ legnagyobb egytányéros űrfigyelő műszere.

Fotó: China Daily / Reuters
Fotó: China Daily / Reuters

A FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) építése 2011 márciusában kezdődött a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, egy katlanban, amelyet három, egymástól 500 méter távolságra lévő domb vesz körül. A helyszín kialakításához egymillió köbméter anyagot kellett eltávolítani. 9 ezer embert kell elköltöztetni a környékről, hogy ne zavarják a működését.

A távcsővet 4450 darab, 11 méter oldalhosszúságú, háromszög alakú alumínium panelből állítják össze, ezekből került most a helyére az utolsó is. Méreteiben és teljesítményében felül fogja múlni a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét is, amely a jelenlegi csúcstartó a maga 305 méter átmérőjű parabolaantennájával. A FAST átmérője 500 méter, kerülete körülbelül 1,6 kilométer lesz.

A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas, hatalmas tányért acéloszlopok és kábelek ezrei tartják a föld felett. Alatta a karbantartók járatai futnak. Az egyik környező domb tetején egy megfigyelőállomást is kialakítanak, amit a civil látogatók előtt is megnyitnak.

Fotó: Vcg / Europress / Getty
Fotó: Vcg / Europress / Getty

A FAST új fejezetet nyithat a kínai űrkutatásban. A kínai kutatók eddig kénytelenek voltak másodkézből származó adatokra támaszkodni. Az új, nagy gyűjtőfelületű távcső javíthat a kínai űrkutatás hatékonyságán, ezzel ugyanis a gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámokat is észlelhetnek – mondta korábban Vu Hsziang-ping, a Kínai Csillagászati Egyesület vezetője. Szerinte az új távcső segíteni fogja a Tejútrendszeren kívüli intelligens élet és a világegyetem keletkezésének kutatását.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: