Otthon / Ország-Világ / Évi 300 milliárdos óriásbizniszben a Habony-Rogán-érdekkör
A kép forrása: index.hu

Évi 300 milliárdos óriásbizniszben a Habony-Rogán-érdekkör

Egy hete írtuk meg, hogy lázonganak a fővárosi önkormányzat közműcégeinek vezetői, mert a most alapított Fővárosi Közbeszerzési Kft. hátrányos szerződésbe kényszerítené őket. Többen attól tartanak, hogy az egyik legerősebb kormányközeli gazdasági érdekcsoport a kft.-n keresztül ráteheti a kezét az évi 300 milliárdos közbeszerzési keretre. A Valasz.hu cikke szerint ez az érdekkör pedig nem más, mint a Habony-Rogán érdekkör: „Azt a kft.-t, amelybe a főváros összes(!) közbeszerzését kiszervezték, a cégbíróság előtt Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédi holdudvara képviseli” – írja a lap.

  • az újonnan alapított Fővárosi Közbeszerzési Kft. (Közbesz) szerződéstervezetéből az látszik, hogy az új cég nemcsak a pályázatok bonyolítását vinné el a fővárosi közműcégektől, hanem már az ajánlatkérési szakaszban is beszállna. Ezzel tehát a komplett eljárást magához venné, az esetleges hibákért viszont a közműcégek vezetőinél maradna a felelősség.
  • Mindezért cserébe a közműcégek költségtérítési díjat fizethetnének a kft.-nek, méghozzá éves közbeszerzési keretük 3 százalékát. A cégeknél kiszámolták, a legtöbb esetben többszörös lenne a díj összege, mint az eddig előkészítésre-lebonyolításra költött összeg, a BKV-nál például az előzetes kalkulációk szerint 100 millió helyett mintegy 500 millió forint.

Erről a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-ről írja most a Valasz.hu, hogy a cég azt a Kosik Ügyvédi Irodát bízta meg a cég képviseletével a cégbíróság előtt, melynek névadója, Kosik Kristóf annak idején Habonynak megszerezte a domainnevet egy G. Fodor vezette oldalhoz.

Hozzáteszik, Kosik a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának és Belváros-Lipótváros önkormányzati cégeinek is dolgozott abban az időben, amikor Rogán Antal frakcióvezető, illetve polgármester volt. A Budapesti Ügyvédi Kamara adatbázisa szerint pedig a Kosik-iroda egyik ügyvédje Kertész Balázs, aki „egyebek mellett arról híres, hogy Rogán V. kerületi polgármestersége idején a politikus jogi-gazdasági jobbkeze volt, és jelenleg is a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöke” – írja a lap.

Rogán Antal Fotó: Kovács Attila / MTI
Rogán Antal
Fotó: Kovács Attila / MTI

Az ügyvédi iroda a szintén a Rogán–Habony-érdekkörhöz köthető letelepedésikötvény-bizniszben is részt vesz, írják.

Ahogy azt megírtuk, a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-ről minden elmondható, de az nem, hogy tétlenkedne. Ahogy megalakult, már ki is írtak egy közbeszerzést 7 millió forintért egy szolgálati gépkocsira, 10 millióért számítástechnikai eszközökre, 18 millióért irodabútorra, 18 millióért fénymásolók szállítására és üzemeltetésére, és megjelentettek egy pályázatot a 3-as metró vonatvezérlő rendszerének felújítására is.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: