Otthon / Dél-somogyi hírek / Becsapva érezik magukat – mások, máshol döntöttek a sorsukról – írja a sonline.hu
A kép forrása: Google Maps

Becsapva érezik magukat – mások, máshol döntöttek a sorsukról – írja a sonline.hu

A következő tanévtől már nem Vízváron oktatják a felsőtagozatos diákokat. Az érintett vízvári szülők közül többen is értetlenkedve fogadták a döntést, ugyanis azt szerették volna, ha az iskola felső tagozata megmaradhat. Véleményük szerint mások, máshol döntöttek az ő sorsukról – írja a sonline.hu hírportál.

Becsapva érezzük magunkat az önkormányzat és a szülők részéről is, hiszen olyan információink voltak a tanévzáróval kapcsolatban, melyeket azóta sem tudunk megemészteni – mondta Kozma László vízvári polgármester. – A szülők nem akarnak belenyugodni a döntésbe, miközben folyamatosan a kettősséget látjuk és szeretnénk tisztán látni. Egyszerűen nem tudjuk elfogadni, hogy a pedagógusok úgymond beálltak a sorba és feláldozták a vízvári iskolát.

Ander Balázs országgyűlési képviselő először szóbeli, később írásbeli előterjesztéssel fordult a házelnökhöz, melyben részletes jegyzőkönyvet kért a folyamatban lévő szereplők, illetve az egyes tagintézmények döntéseiről. Ebben vázolta a falusi élettér beszűkülését és ennek törvényszerű következményét, a „gyermekhiányt eredményező népesedési katasztrófát Somogy megyében”. Szerinte egy kisiskola felszámolása mégiscsak faluromboló lépésnek minősül.

Nem tudom, a képviselő úr ismeri-e a vízvári alkalmazotti közösség véleményét az iskola átszervezésével kapcsolatban, a szülők véleményét és a diákok véleményét. Ezt a három közösséget kellett megkérdezni az iskolaátszervezés előtt. Többféle terv volt, és végül az a terv valósul meg, amelyet az alkalmazotti közösség is, a szülői közösség is és a diákközösség is támogatott – tájékoztatott szóbeli válaszában Rétvári Bence államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy az állami felelősség a köznevelési feladat ellátására vonatkozik.
Az írásban csatolt véleményezési eljárásról készített jegyzőkönyvek alapján az alkalmazotti közösség 119-41-8 (támogatta, nem támogatta, tartózkodott), a szülői szervezet 48-47-7, a diákönkormányzat 35-30 arányban szavaztak a vízvári iskola kérdéséről. A számok alapján viszont valamennyien támogatták az átszervezést.

– A kérdésében szereplő Barcs, Csurgó, Nagyatád, Kadarkút térségét érintően a vízvári iskolához hasonló átszervezés a KLIK Nagyatádi Tankerületében, a Segesd-Taranyi IV. Béla Király Általános Iskola Taranyi Tagintézménye esetében valósul meg – folytatta válaszában az államtitkár. – A felső tagozatos tanulók a Nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános Iskola és Művészeti Iskola nagyatádi feladatellátási helyein kerülnek elhelyezésre. Az átszervezésekről szóló döntésekhez a KLIK minden esetben beszerezte a törvény által meghatározott véleményeket.

– Szó sincs itt falurombolásról, annál inkább egy felelősségteljes fenntartói törekvésről, amely a diákok számára egyenlő esélyeket kíván teremteni úgy, hogy működőképessé, fenntarthatóvá próbálja tenni intézményrendszerét – zárta válaszát Rétvári Bence.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: