Otthon / Ország-Világ / Megvan, mire lesz jó a Parlament alagútja
Fotó: Balogh Zoltán

Megvan, mire lesz jó a Parlament alagútja

Egy múlt heti kormányhatározat megerősítette a kormány elkötelezettségét amellett a régóta létező terv mellett, hogy földalatti csatlakozás kösse össze az Országházat és a Kossuth téri MTESZ-székház helyén épülő új képviselői irodaházat. Az Országgyűlés Hivatala már régen benyújtotta a kérelmet, a fővárosi kormányhivatal alá tartozó V. kerületi építésügyi és örökségvédelmi hivatal építésügyi osztálya 2014 nyarán adta meg az építési engedélyt a “térszín alatti összekötő folyosóra”.

Megkérdeztük a parlamenti sajtóirodát, miért van szükség a földalatti folyosóra, mire tervezik azt használni, ha elkészül. “Egy földalatti folyosót kell elképzelni, amely mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy a beléptetés és biztonsági ellenőrzés pontját az Országház falától minél távolabb toljuk. Mivel az Országház északi oldalán a látogatóközponttal ez már megvalósult,

a jövőben, ha a biztonság így kívánja, akkor az Országházba való földfelszíni beléptetést teljesen meg lehet szüntetni

– válaszolták.

A sajtóiroda levele szerint van egy másik ok is: a folyosó megépítése megkönnyítené az Országgyűlés Hivatalának munkáját, a képviselők és a háttérmunkát végző apparátus együttműködését is, ugyanis ha nem lenne zárt folyosó, akkor a két épület között csak úgy lehetne átjárni, hogy állandóan újra és újra át kellene esni a ki-és beléptetésen, a biztonsági ellenőrzésen.

Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

A sajtóiroda szerint az új irodaház átadása 2018 második felében várható. Hogy az alagút létrehozása várhatóan mennyibe fog kerülni, arra egyelőre nem kaptunk választ. Azt írták, hogy a tervek még nem készültek el, a költségeket pedig majd csak a pontos műszaki tartalom ismeretében lehet meghatározni.

Az viszont biztos, hogy az alagút megépítéséhez előreláthatólag meg kell majd bontani a frissen felújított Kossuth-teret. Wachsler Tamást, a Steindl Imre Program vezetője szerint a tér burkolatát kell majd felszedni az irodaház sarkától az Országház sarkáig, úgynevezett nyílt árkos munka lesz, tehát nem alagútfúrást kell elképzelni, hanem lesz egy munkagödör, kiépítik a folyosót, és végül az eredeti kövekkel visszaburkolják.

Wachsler szerint ezt a munkát azért nem lehetett korábban, még a Kossuth tér befejezése előtt a többivel együtt elvégezni, mert elhúzódott a MTESZ-székházzal kapcsolatos kisajátítási eljárás, és elhamarkodott lett volna egy akkor még nem állami tulajdonban lévő épülethez földalatti alagutat építeni.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: