Otthon / Somogy megye / Somogyban mérges gázzal töltött üvegaknák lehetnek a földben
A kép forrása: internet (illusztráció)

Somogyban mérges gázzal töltött üvegaknák lehetnek a földben

Csak másfél méter mélységig fogják mentesíteni a hortobágyi bombázóteret, a föld mélyén viszont nagyon sok bombatest maradhat még, írja a Magyar Nemzet. A lap forrásai szerint egy egytonnás bomba akár 8 méter mélyre is befúródhat a földbe, így nem biztos, hogy elég, ha csak másfél méteres mélységig vizsgálják át a területet.

A hortobágyi bombázótéren halt meg nemrég négy tűzszerész. Az országban még két olyan terület található, ahol nagy mennyiségben lehetnek robbanótestek a földben. Egyik megtisztításához hozzá sem mernek kezdeni, mert mérgesgáz-töltetű aknák is lehetnek a földben.

A Somogy megyei Nagybajom és Böhönye között fekvő, 3000– 5000 hektár erdőrészen a 2. Waffen SS-hadosztály működtetett aknagyárat. Itt foglyok harci gázzal töltött üvegaknákat is gyártottak, idézi a lap Csapody Tamás 2000-es, aknákról szóló nemzetközi országjelentését.  Nagybajom központjától 3 kilométerre északra 11 ezer hektár volt eredetileg aknásítva a Margit-vonal részeként, ennek egy részét felszedték.

A másik kritikus terület a horvát–magyar zöldhatár, amit 1991-ben a szerbek elaknásítottak. Amikor a horvátok visszafoglalták a területet, felszedték az aknákat, de itt a szakemberek ma is óvatosságra intenek.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sok munkát ad a vihar a megye tűzoltóinak

Csúnyán elverte a jég Kaposvárt és környékét. A viharos időjárás miatt sok a teendője a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: