Otthon / Ország-Világ / Ebből baj lesz! Munkások százezreire lenne szükség – hol vannak?
Várhídi Dániel üzletvezető kávézőjában maguk képzik a személyzetet -blikk.hu

Ebből baj lesz! Munkások százezreire lenne szükség – hol vannak?

Magyarország – Túlterhelt vendéglátósok a Balaton-parton, több mint 14 ezer betöltésre váró állás a feldolgozóiparban, rohamosan növekvő emberhiány a kereskedelemben, gépjárműjavításban, építőiparban.

Ez csak néhány azok közül a területek közül, amelyek esetében szembetűnően megnőtt a munkaerőhiány hazánkban, köszönhetően a kisebb születésszámnak, a külföldre vándorlásnak, a szakmát tanuló diákszám csökkenésének.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) javaslata szerint a hazai munkaerőpiacon azonnal 100-200 ezer emberre lenne szükség.Ennek egy megoldása lehet, hogy a külföldi munkaerőt Magyarországra csábítjuk egy kormányzati program keretein belül.

Ezekre a betöltetlen állásokra nincsen magyar jelentkező, így a hazai munkaerőt az ideérkezők nem szorítanák ki a piacról, és mivel a vendégmunkásokért nemzetközi szinten kell a cégeknek versenyezniük, a bérek sem csökkennének A szervezet szerint egy ilyen folyamat még növelné is a fizetéseket. Az elsődleges szempont persze az elvándorló magyarok itthon tartása lenne, amit leginkább a bérek emelésével, lakhatás biztosításával és kellemesebb környezet kialakításával lehetne megvalósítani. Egyelőre ez azonban mintha csak külföldön működne

Nem kell 14 órákat dolgozni, ötször akkora az órabéred. Angliában, ha rendesen végzed a munkádat, az előrejutás is sokkal könnyebb. Én néhány év alatt pincérből üzletvezető-helyettes lettem – mesélte Ad­rienn (28), aki hét év után most tért vissza haza.

Adrienn 7 év alatt jutott előre Angliában  - blikk.hu
Adrienn 7 év alatt jutott előre Angliában
– blikk.hu

A KSH legfrissebb felmérése szerint 2016 első negyedévében a tavalyi év ugyanezen időszakához képest a vendéglátáson kívül más területeken is óriási a munkaerőhiány, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál 9 ezerrel 36 ezerre nőtt a betöltetlen állások száma. A legmagasabb arány az információ és kommunikáció terén volt közel 3 ezer üres álláshellyel, amit a pénzügyi és biztosítási, majd a feldolgozóipar követett. A kereskedelem közel 4, míg az egészségügy közel 1,5 ezer embert tudna azonnal felvenni, de a járművezetők és építőipari dolgozók is kevesen vannak.

A versenyszférában a legnagyobb hiány a felsőfokú végzettséget igénylő foglalkozásokban mutatkozott.

Terbócs László felszolgáló kitanulta a szakmár, ám úgy érzi, már külföldön is megállná a helyét /Fotó: Isza Ferenc
Terbócs László felszolgáló kitanulta a szakmár, ám úgy érzi, már külföldön is megállná a helyét /Fotó: Isza Ferenc

Nemcsak Angliába, de jó ideje már Romániába és Szlovákiába is szép számban vándorolnak ki magyarok. De vajon hogy lehet az, hogy ekkora munkaerőhiány mellett külföldön próbálnak szerencsét?

A munkaerőpiacot 10 éve elöntő, gazdasági, kereskedelmi és jogi képzettségek mára háttérbe kerültek. Az elmúlt 3-5 év gyakorlatilag olyan igényeket támaszt IT és mérnöki területen, ami miatt szinte betölthetetlen – tudtuk meg az Aarenson Consulting fejvadász cégtől. Felmérésük szerint pedig a jövőben sem biztos, hogylesz elég képzett munkás, ugyanis egyre kevesebben tanulnak tovább, s nagyon sokan a közmunkaprogramban ragadnak.

szakmák - bérek (blikk.hu)
szakmák – bérek (blikk.hu)

– Jó szakembert találni egyre több szektorban nehéz. A kőbe vésett elvárásokat a kínálati piachoz is igazítani kell – magyarázta a fejvadász cég képviselője.

A munkaerő iránti kereslet területenként is megoszlik, hazánkban a legtöbb betöltetlen állás Közép-Magyar­országon van, ahol összesen 18 336 munkahelyre várnak jelentkezőket. Dél-Alföldön 2038 fős az ottani munkaerőhiány.

szakmák és üres álláshelyek (blikk.hu)
szakmák és üres álláshelyek (blikk.hu)
Forrás: blikk.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: