Otthon / Ország-Világ / Kamura osztogatta az érettségit egy fővárosi középiskola
A kép forrása: internet

Kamura osztogatta az érettségit egy fővárosi középiskola

Súlyos jogsértéseket tárt fel a fővárosi kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolában, és rendőrségi feljelentést is tesz, közölte a hvg.hu.

A lap azt írja, a kormányhivatal tavaly nyáron szerzett tudomást arról, hogy egy internetes oldal azt hirdeti, egy év alatt érettségihez juthat az is, aki csak a 8. évfolyamot fejezte be. Vizsgálódni kezdtek, eljutottak a fővárosi XV. kerületi Paulay Alapítványi Középiskolához, és megállapították, hogy

  • Az intézmény szándékosan visszaélt a tanulmányok lerövidítésére vonatkozó törvényi rendelkezésekkel. A jogszabály ugyan lehetőséget ad arra, hogy a különösen tehetséges diákok igazgatói engedéllyel rövidebb idő alatt végezzenek el tantárgyakat vagy iskolai évfolyamokat, azonban a Paulayban a beiratkozásakor, formanyomtatványokon töltették ki a tanulmányok lerövidítésére vonatkozó kérelmeket, az intézményvezető pedig mérlegelés nélkül mindet engedélyezte.
  • A 280 fő rendes érettségi vizsgára jelentkező közül közel százan mindössze a nyolcadik vagy a kilencedik osztályt végezték el.
  • Azok is lehetőséget kaptak a május-júniusi érettségi vizsgákra, akik a tanév közben – akár 2016 januárjában – iratkoztak be az intézménybe.
  • Az egyes évfolyamok teljesítését igazoló dokumentumok alapján képtelenség volt megállapítani, hogy a tanulók milyen vizsgákon, milyen formában teljesítették kötelezettségeiket.
  • A kormányhivatal munkatársai egyetlen sikertelen osztályozó vizsgával sem találkoztak, a tanügyi nyilvántartások alapján minden tanuló sikeresen teljesítette a tanév során a kettő, három vagy akár négy évfolyam követelményeit is.

Az ellenőrzés tapasztalatai alapján kétségessé vált, hogy képes-e az intézmény jogszerűen lebonyolítani az idei érettségi vizsgákat, ezért hatósági ellenőrzést rendeltek el a vizsga idejére. Ezt a vizsgázók vegzálásként élték meg, többen panaszt tettek a kormányhivatal embereinek eljárása miatt. A kormányhivatal szerint viszont rágalmazzák őket.

A kormányhivatal lefoglalta a négy vizsgatárgy dolgozatait, a javítótanárok a kormányhivatal épületében javíthatták a vizsgadolgozatokat. A kormányhivatal független szakértőket kért fel arra, hogy vizsgálják meg, a javítótanárok a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el.

A szakértők egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. Miközben az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek.

A feltárt jogsértések miatt az érettségi vizsgabizottságok több esetben megsemmisítették az írásbeli eredményeket és javítóvizsgára utasították a vizsgázókat. A szóbeli vizsgákat teljesítő vizsgázók sem nyújtottak elfogadható teljesítményt így csak néhányan vehették át érettségi bizonyítványukat – írta a hivatal.

A kormányhivatal csaknem 300 fellebbezést bírált el, szintén szakértők bevonásával, akik megerősítették a kormányhivatal korábbi álláspontját, és további súlyos jogsértéseket is megállapítottak.

A kormányhivatal szerint mindezek azt támasztják alá, hogy a Paulay Alapítványi Középiskolában megfelelő képzés és számonkérés nélkül kívánták érettségi vizsgához juttatni a tanulókat, ezért kezdeményezte az oktatásért felelős miniszternél az intézmény érettségi vizsgaszervezési jogának megvonását, megteszi a hatáskörébe tartozó intézkedéseket, és rendőrségi bejelentést is tett.

A lap szerint a Paulayban gondok vannak a fizetésekkel, az államkincstár több beszedési megbízást nyújtott be az Alapítvány számlája ellen, az iskola csaknem 205,5 millió forinttal tartozik az államnak.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: