Otthon / Kultúra és Tudomány / Új világcsúcs a Föld körül hőlégballonnalÚj világcsúcs a Föld körül hőlégballonnal
A kép forrása: internet (illusztráció)

Új világcsúcs a Föld körül hőlégballonnalÚj világcsúcs a Föld körül hőlégballonnal

Tizenegy és fél nap alatt kerülte meg Földet hőlégballonjával szólóban Fjodor Konjuhov orosz kalandvadász, aki ezzel megdöntötte a néhai Steve Fossett 2002-es Földkerülő világrekordját.

A 65 éves Konjuhov helyi idő szerint szombat délután 16 óra 20 perckor ért földet fáradtan és átfagyva kiinduló pontjától, a nyugat-ausztráliai Northamtól néhány száz méterre.

A 2007-ben repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Steve Fossett, aki 116 rekordot állított fel öt különféle extrém sportágban, hőlégballonnal elsőként repülte körbe egyedül tizenhárom és fél nap alatt a Földet 2002-ben.

Konjuhov július 12-én kora reggel indult Földkerlő útjára, és Ausztráliát átszelve átrepült Új-Zéland északi csücskén, majd a Csendes-óceán felé vette az irányt, Chile és Argentína fölött szelte át a dél-amerikai kontinenst. Az Atlanti-óceánt, Dél-Afrikát és az Indiai-óceánt átrepülve 34 950 kilométer megtétele után tért vissza szombaton Ausztráliába. Az utat 11 nap 5 óra és 31 perc alatt tette meg.

Ezzel nemcsak a hőlégballonos Földkerülés szóló rekordját döntötte meg, hanem ő az első pilóta, akinek első kísérletére sikerült körberepülni a Földet hőlégballonjával.

Útjának legnehezebb szakasza az Indiai-óceán átrepülése volt, ahol az erős szelek délre, az Antarktisz felé sodorták 1,8 tonnás hőlégballonját. Hogy tartsa az útirányt, 10 600 méter magasra kellett emelkednie. Az Atlanti-óceán fölötti viharzónába került, ahol a hőmérséklet mínusz 50 Celsius-fok volt. A gondola fűtési rendszere felmondta a szolgálatot, és Konjuhovnak még az ivóvizét is a hőlégballon fő meleglevegő-égőjével kellett felolvasztania – közölte John Wallington a repülés földi koordinátora.

Mivel Fjodor Konjuhov 6-9 ezer méter magasan repült, folyamatosan oxigénpalackot használt. Csak két maszkot vitt magával, így folyamatosan tisztogatnia kellett a jégtől és a páralecsapódástól azokat. Úgy tervezte, hogy napi négy órát alszik 30-40 perces szundikálásokra osztva, a nap több részében a felszerelést és a különféle eszközöket ellenőrizte, tartotta karban.

Az útirányt és a magasságot földi csapata is követte, akik figyelték azt is, hogy ne aludjon el, és azonnal kapcsolatba léptek vele műholdas telefonon vagy rádión.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: