Otthon / Ország-Világ / Nyilvánosságra hozták kedd este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat
A kép forrása: internet (illusztráció)

Nyilvánosságra hozták kedd este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly – mondta Palkovics László oktatási államtitkár kedd este

A ponthatárokat futtató programot Palkovics László oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el a fővárosi Infoparkban rendezett Pont Ott Partin.

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly – mondta Palkovics László oktatási államtitkár kedd este az MTI-nek a ponthatárok közzététele után. Tájékoztatása szerint a felvételt nyert hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott, 24 százaléka költségtérítéses képzésben kezdheti meg tanulmányait.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára MTI Fotó: Soós Lajos
Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára
MTI Fotó: Soós Lajos

Palkovics László a legnépszerűbb szakok között a pedagógusképzést említette, ahol 13-14 százalékkal volt magasabb a jelentkezés. Ezen belül kiemelkedett az óvodapedagógus és a kisgyermeknevelő pedagógus. Jelentős növekedés tapasztalható a gazdálkodástudomány területén, valamint az informatikai képzéseknél – közölte.

Ezekre a képzésekre többen is nyertek felvételt – jelezte. Az oktatási államtitkár kiemelte: úgy tűnik, hogy az elmúlt az időszakban azok a lépések, amelyek az informatikai szakmák népszerűsítését célozták, eredményesek voltak. Kiemelkedően sokan kerültek be informatikai szakokra.

Az előző évhez hasonlóan az emberi erőforrások minisztere idén is 41 szakon előre meghatározta a magyar állami ösztöndíjas képzéshez szükséges ponthatárokat.

Nyertes lett a duális képzés is

Szólt arról is, hogy a duális képzésekre majdnem 10 ezer hallgató jelentkezett, ami lényegesen több mint az előző évben. A felvettek száma mintegy 7 ezer, ami azt jelenti, ők a vállalatok által felajánlott mintegy 3 ezer helyre jó eséllyel pályázik majd. Ezen területen növekedés volt a műszaki, a gazdálkodástudományi és az agrárterületen egyaránt, ahogy több hallgató lesz a természettudományos területen is – jelezte.

Az oktatási államtitkár kitért arra is, hogy a közösségi képzőközpont négy helyen – Sümegen, Kisvárdán, Hatvanban, Siófokon – jött létre. Ezek közül három el is indulhat, Sümegen nem, mert kevesen jelentkeztek. Palkovics László közölte: Kisvárdán 50 hallgatót tudtak felvenni, Siófokon 36-an, Hatvanban 18-an kezdhetik meg tanulmányaikat.

Ezek voltak a legnépszerűbb szakok

A felvi.hu honlapon megjelent ponthatárok szerint államilag finanszírozott nappali alapképzésben például a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára 448, a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakra 460 pont volt a határ.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 370 pont kellett a felvételhez a mérnökinformatikus, 350 pedig a villamosmérnöki képzésre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a kommunikáció és médiatudomány szakra 456 pontra volt szükség. A Debreceni Egyetemen az általános orvosi képzéshez 425, a jogászhoz 460 pontot kellett legalább elérni.

A fontosabb karok ponthatárait az alábbi linkeken láthatja:

BCE Gazdálkodástudományi Kar

BCE Közgazdaságtudományi Kar

BCE Társadalomtudományi Kar

BGE Külkereskedelmi Kar

BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi

BGE Pénzügyi és Számviteli Kar

BMGE Építőmérnöki Kar

BMGE Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

BMGE Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

BMGE Természettudományi Kar

DE Állam- és Jogtudományi Kar

DE Általános Orvostudományi Kar

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: