Otthon / Kultúra és Tudomány / Rákot okozhat a tetoválás?
Koponyát formáló tetoválás egy férfi hátán egy Moszkvában tartott tetováló fesztiválon 2015. júliusában Fotó: Alexander Utkin / Europress/AFP

Rákot okozhat a tetoválás?

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) szerint egyes tetováláshoz használt festékek rákot és egyéb elváltozásokat okozhatnak.

Több beszámoló utal arra, hogy a tetováláshoz használt tinta egészségi problémákat okozhat. A legjellemzőbb ezek közül az allergiás reakció és az éveken át tartó viszketegség, de felmerülhetnek súlyosabb, rákkeltő és a nemzőképességet gátló mellékhatások is – derül ki az Európai Vegyianyag-ügynökség legfrissebb kutatásából, amelynek eredményeit a közeljövőben fogja publikálni a szervezet.

A The Sun című brit bulvárlap szerint elöljáróban annyit azért elmondtak, mind közül a legveszélyesebb a piros festék lehet – krónikus bőrgyulladást (dermatitisz) okozhat a benne található higany-szulfid miatt –, de a kék, a zöld, valamint a fekete tinta is kockázatos lehet egészségi szempontból.

Ahogy a The Independent felhívja rá a figyelmet, az Európai Unióban jelenleg semmilyen szabályozás nincs érvényben a tetováláshoz használt festékekre, de ha bebizonyosodik, hogy vannak köztük káros összetevőket tartalmazóak, hamarosan korlátozhatják a forgalmazásukat. A Daily Mail egyenesen azt írja, ha kiderül, hogy szükséges, akár még az idén életbe léphet a szabályozás.

Az eddig megjelent sajtóhíradásokból annyi szűrhető le, hogy egyes összetevőkről van szó, amelyeket nem feltétlenül tartalmaz minden tetováláshoz használt festék.

A Daily Mail ugyanakkor internetes felületén beszámol a Bradford Egyetem szakemberei által végzett kutatásról is, amely arra mutat rá, hogy a festék nanorészecskéi bekerülhetnek a véráramba, majd a lépben és a vesében felhalmozódva akadályozhatják a káros anyagok kiszűrését.

Kínai festékek a piacon

A Public Health England elnevezésű brit közegészségügyi szervezet üdvözölte az ECHA kutatását, akárcsak a tetoválók szakmai szervezete – írja a The Sun, amely először számolt be az ECHA készülő jelentéséről. (Egyelőre a jelentés részleteiben nem ismert).

A cikk szerint egyébként a jelentést a brit tetoválók szakmai kamarájának elnöke is üdvözölte, aki úgy fogalmazott, manapság egyre inkább ellepik a brit piacot az olcsó kínai festékek, amelyek nem estek át semmiféle ellenőrzésen.

– Természetesen a bőrdaganatos betegek között is van tetovált, de ha megnézzük, hány ember rohangál szerte a világon tetoválással, akkor egyértelmű összefüggést nem látunk a gyakorlatban a tetoválás és a bőrrák kialakulása között, noha egyes esetekben előfordulhat – mondta megkeresésünkre dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-onkológus, egyetemi tanár. Közölte ugyanakkor, hogy a témának ez idáig szerény irodalma van.

A tetoválás allergiát kiváltó hatásai azonban ismeretesek, főként a piros és a kobaltszínű festék okozhat ilyen problémát, folyamatos gyulladásban tarthatja a bőrt – emelte ki a szakember. Hozzátette, a folyamatos bőrgyulladás fennállása viszont kiindulópontja lehet egy daganat kialakulásának. De a henna is erős allergén, és a bőrön keresztül fel tud szívódni bizonyos mértékben – fűzte hozzá.

Csak később derül ki, hogy valóban rákot okoz-e

Azzal kapcsolatban, hogy a mostanában egyre elterjedtebb kínai festékek okozhatnak-e rákot, Wikonkál Norbert úgy fogalmazott, ha ma kezdünk el tetoválni egy daganatkeltő festékkel, lehet, hogy csak tíz-tizenöt év múlva látunk kialakult daganatokat. Akiket most látunk tetoválva, és mondjuk tíz éve csináltatták, ott adott esetben a tetováló más festéket használt, mint manapság – vélekedett.

A tetoválás viszont bizonyos esetekben alkalmas arra, hogy próbára tegye az orvost. „A bőrdaganatok eltávolítása után meg szoktuk nézni, hogy a tumor tovaterjedt-e nyirokcsomó felé. Ilyenkor mindig kiveszünk egy nyirokcsomót, hogy azt megvizsgáljuk, ám ha valakinek tetoválása van, előfordul, hogy a abban fekete pigmentet találunk. Ez akár bajt is jelezhet, mert ha az pigmentsejt, akkor az áttétre utal – ez esetben a beteg élete komoly veszélyben van. Ha viszont csak a tetoválásból származó festékről van szó, akkor semmi baj nincs” – fejtette ki a szakember. Hozzátette, egy festékszemcse akár több tíz centire is eljuthat a tetoválás helyétől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kartól akár hónaljig, illetve annak nyirokcsomójáig is elvándorolhat.

„Összességében mi, bőrgyógyászok óva intünk mindenkit a tetoválástól, mert a hatásai abszolút megjósolhatatlanok” – hívta fel a figyelmet Wikonkál Norbert.

Nem vizsgálják be a festékeket

Kerestük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), hogy megtudjuk, hazánkban ellenőrzik-e a használatban lévő festékek összetételét, minőségét, esetleges egészségkárosító hatásait. Válaszukban azt írták, hogy a tetoválófestékek a jelen jogi környezetben szabadon forgalmazható terméknek minősülnek, ezért előzetes bevizsgálásuk nem szükséges. „Amennyiben a hatósági ellenőrzések során kifogásolható termék kerül a hatóság látókörébe, illetve amennyiben az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül hazánk egészségi szempontból kifogásolható termékről kap értesítést, az illetékes hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket azért, hogy a kifogásolt termékek a vásárlókhoz ne jussanak el” – írja az ÁNTSZ.

Egyébként Magyarországon tetoválószalon nyitásához nincs szükség az egészségügyi hatóság részéről kiadott engedélyre, a már működő üzletek egészségügyi ellenőrzését pedig a területileg illetékes népegészségügyi szervek végzik. Az Országos Epidemiológiai Központ időszakosan kiadja a sterilizálásról szóló tájékoztatóját, a tetoválóknak az ebben meghatározott kikötéseknek kell csak megfelelniük, egyéb, rájuk vonatkozó egészségügyi szabályozás jelenleg nincs érvényben az ÁNTSZ tájékoztatása szerint.

Forrás: mno.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: