Otthon / Somogy megye / Hová tűntek? Már közmunkásból is hiány van az országban
A kép forrása: internet (illusztráció)

Hová tűntek? Már közmunkásból is hiány van az országban

Eltűnőben vannak a közmunkások, emiatt már Somogyban is akad olyan térség, ahol már belőlük is hiány van. Ennek a jelenségnek az okát csak találgatni tudják a szakértők – írja a sonline.hu hírportál.

Az eddig is ismert volt, hogy csupán 12 és fél százalék tud csak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, rajtuk kívül az érintettek fele nem tud előre lépni, ezért benne ragad a közmunkaprogramban. Most azonban kiderült, hogy 38 százalékuk egyszerűen eltűnik a rendszerből. Az elvesztettek a feltételezések szerint vagy ismét munkanélküliek lettek, vagy a gazdaság szürke- illetve feketezónájában találtak állást, vagy időközben külföldre mentek.

A közfoglalkoztatásból kilépők 12,4 százaléka, vagyis 42 360 ember tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, közölte az mfor.hu kérdésére a Belügyminisztérium. Elvárható lenne a hatékonyság növelése, hiszen a kormányzat egyik meghirdetett, legfontosabbnak szánt célja a közfoglalkoztatással az volt, hogy a régóta nem dolgozókat, és a segélyből élőket visszaterelje az elsődleges munkaerőpiacra. Ennek ellenére a közmunkából távozók majdnem 40 százaléka a kilépést követő 180. napon egyszerűen eltűnik. Ez nagyjából az átlagos létszámból kiindulva mintegy 80 ezer embert jelent. A rejtélyes köddé válás mögött ismert folyamatok húzódhatnak meg. Egy részük munka hiányában ismét munkanélküli státuszba kerülhet, főként olyan kistelepüléseken, ahol a közfoglalkoztatásban résztvevőket forgatják. Elképzelhető, hogy a szürke- vagy feketegazdaságban kapnak munkát. Ide sorolható a külföldi kivándorlás is. Mások esetleg felhagynak az álláskereséssel, belefáradnak a közmunkába, és kivonulnak a munka világából. Azok is ebbe a kategóriába tartoznak, akik közben elérik a nyugdíjaskort.

Dél-Somogyban egyértelműen érezhető a jelenség, hogy fogyóban vannak a közmunkások. Vízváron két hónappal ezelőtt még 60-an voltak, most azonban már csak 41-en. Tizenegy főt a heresznyei varroda vett fel nemrég, nekik hamarosan lejár a három hónapos próbaidejük. A kilépő közmunkások sorsáról többnyire nincs tudomása az önkormányzatnak.
– Jelenleg olyan kevés lett a közmunkásunk, hogy feltölteni is alig tudjuk a rendszert. Így fordulhat elő, hogy heresznyei közfoglalkoztatott is van a vízvári programban – mondta Kozma László, Vízvár polgármestere. – Valóban felmondtak többen, és semmiféle visszajelzés, visszautalás nincs arról, mi történt velük. Bár olyanokról tudok, akik az első félévben nagy vehemenciával indultak útnak külföldre, vagy a nyugati határszélre, és három hónap múlva újra itt látom őket a településen.

Kaposvár környékére inkább az a jellemző, hogy helyben maradnak a közmunkások. Kaposmérőn általában 40-60 fő mindig dolgozik, jelenleg a mezőgazdaságban. Az esős időben éppen a hagymát pucolják, és a mákot szedik ki a gubóból.
– Nem érezem azt, hogy eltűnnének, 10-15 százalék valóban visszajut a munkaerőpiacra, de a többiek maradnak, és ha behívom őket, többé-kevésbé mind megjelennek, és örülnek a lehetőségnek – mondta Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere. – Az elmondható, hogy sokan mentek dolgozni külföldre Mérőből, de inkább a képzettebbek közül, nem ebből a rétegből. Közmunkások közül csak néhányan vágtak neki az útnak, és többnyire közülük kerülnek ki azok is, akik nem állják meg a helyüket idegenben, ezért kénytelenek hazatérni.

Bőszénfán 32 közmunkást foglalkoztatnak, de az országos munkaerőhiány már náluk is érezteti a hatását. A polgármester szerint a keresletnek köszönhetően nem a feketegazdaság szívja el a közfoglalkoztatottakat, hanem mostanában az a gyakoribb, hogy valóban el tudnak helyezkedni.
– Az is jellemző, hogy külföldön próbálnak szerencsét, sokan kissé kalandor módon – mondtaNyitrai István, Bőszénfa polgármestere. – Azt hiszik, hogy megfogták az Isten lábát, aztán van, aki kint ragad, és van, aki hazajön. Most éppen Ausztria felé vették az irányt többen a környékről, idényjellegű munkákra.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sok munkát ad a vihar a megye tűzoltóinak

Csúnyán elverte a jég Kaposvárt és környékét. A viharos időjárás miatt sok a teendője a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: