Otthon / Kultúra és Tudomány / A tiltás nem jó módszer az internetfüggőség ellen
A kép forrása: internet (illusztráció)

A tiltás nem jó módszer az internetfüggőség ellen

Az internetfüggőség fokozatosan alakul ki, ezért fontos, hogy a gyerekek a szülővel együtt tanulják meg az internet használatát, közös élményvilágot teremtve – tanácsolta Kalamár Hajnalka pszichológus vasárnap reggel az M1-en.

Kalamár szerint a szülők vagy tiltják és minimumra szorítják az interneten töltött időt, vagy legyintenek rá. A leghasznosabb hozzáállás viszont éppen a köztes magatartás. A szakértő szerint nem az a kérdés, mennyi időt tölt a gyerek a számítógéppel, hanem az, hogy mi történik ez alatt az idő alatt. A szülő részt tud venni ebben az időben úgy, hogy megbeszéli a gyerekkel, mit néz, mivel játszik. Ehhez viszont a szülőnek nagy mértékben alkalmazkodnia kell az új technológiákhoz, neki is meg kell tanulnia használni azokat – idézi a pszichológust az MTI.

Súlyos következménye az internetfüggőségnek Kalamár szerint, hogy a szülők megkérdezése helyett a gyerekek mindennek az interneten néznek utána. Ezzel szerinte az a gond, hogy a gyerekben kialakul egy téveszme, hogy minden szükséges információt az internetről szerez meg, de valójában nem tudja azt kezelni.

A pszichológus szerint a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a szülők is gyakran elektronikus bébiszitternek használják a számítógépet, azaz amíg azzal foglalkozik a gyerek, addig a szülő nyugodtan tudja tenni a saját dolgát.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: