Otthon / Ország-Világ / Fidesz: Foglaljon állást a kényszerbetelepítésről a baloldal!
A kép forrása: internet

Fidesz: Foglaljon állást a kényszerbetelepítésről a baloldal!

Állásfoglalásra szólította fel hétfőn a baloldalt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a kényszerbetelepítés elleni népszavazással kapcsolatban, szerinte ugyanis “a bojkott az állásfoglalás hiánya”. Az MSZP továbbra is az októberi kvótareferendumtól történő távolmaradásra kéri a választókat.

A baloldal foglaljon állást: igen vagy nem, támogatják vagy ellenzik azt az európai bizottsági javaslatot, amely Magyarország esetében is kötelezővé tenné a kényszerbetelepítést – mondta a kormánypárti politikus budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette azt is: a kampányplakátok letépése, leragasztása jogellenes magatartás, felelős politikus erre senkit sem biztathat.

Gulyás Gergely. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Gulyás Gergely. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Gulyás Gergely szerint a baloldal mindent megtesz a népszavazás ellehetetlenítéséért, és továbbra sem adta fel bevándorláspárti álláspontját. A Fidesz frakcióvezető-helyettese a közelmúltbeli terrorcselekmények fényében tarthatatlannak nevezte azt az álláspontot, amely szerint nincs egyértelmű összefüggés a terrorizmus és a migráció között.

A baloldal bevándorláspárti és Európa-ellenes, a Fidesz ezzel szemben Európa-párti és bevándorlásellenes – mondta, azzal érvelve, hogy aki ma kritikátlanul támogatja a bevándorlást, az valójában az európai együttműködés ellensége. Aki egy jó európai együttműködést akar, annak rendelkeznie kell valamilyen recepttel a migráció problémájának megoldására – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: Európának meg kell őriznie kulturális önazonosság-tudatát, és biztosítani kell az elmúlt hónapokban “az éppen a migrációval együtt járó terrorcselekmények és terrorfenyegetettség miatt” megszűnt biztonságérzetet. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a német szövetségi pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Németországban 2020-ig 93,6 milliárd eurós kiadást jelent majd 1,5 millió bevándorló integrációja.

MSZP: Szavazhassanak a külföldön élők is!

Az MSZP továbbra is az októberi kvótareferendumtól történő távolmaradásra kéri a választókat, ugyanakkor ismételten felszólította a kormányt, hogy a külföldön élő magyaroknak is biztosítsa a levélben szavazás lehetőségét minden voksoláson.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és EP-képviselője hétfőn úgy fogalmazott, a Fidesz egy olyan “hazug népszavazási kampányt” folytat, amely “megtéveszti az országot és kiviheti az Európai Unióból”.

A kormányzat és a hatalom szervei “hazudnak, csalnak”, aminek csak azzal lehet véget vetni, ha a választópolgárok elutasítják a “hazug, csaló politikai magatartást” – mondta, majd aláhúzta, az MSZP ezért biztat mindenkit arra, hogy maradjon távol az októberi referendumtól.

Ujhelyi István. MTI Fotó: Rosta Tibor
Ujhelyi István. MTI Fotó: Rosta Tibor

Kiemelte, a magyar választási rendszer alkotmányellenes, mivel nem érvényesíti az egyenlő választójogot. Miközben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes “azzal kampányol, hogy mást már 800 ezer főt is meghaladja az általuk beszervezett kettős állampolgárok száma a határon túl”, addig több mint 600 ezer külföldön élő magyar állampolgár csak személyesen, a külképviseleteken adhatja le voksát, ami akár több tízezer forintos költséggel is járhat számukra – fejtette ki.

Ujhelyi István ezt alátámasztandó megjegyezte, a legutóbbi országgyűlési választáson az “ellenőrizetlen, furcsa körülmények között” levélben szavazók 95 százaléka a Fideszre szavazott, miközben a külföldön dolgozók  töredéke, néhány tízezer tudott csak élni választási jogával.

A szocialista politikus közölte továbbá, néhány hete levélben jelezte alkotmányossági, jogi kételyeit Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének, aki szerinte “pökhendi, olyan igazi fideszes stílusú levélben” azt válaszolta, hogy nem lát kivetnivalót a lebonyolításban.

Ujhelyi István hangsúlyozta, sem az NVB-t- sem annak irodáját nem tartják a választások tisztaságát megfelelően felügyelő szervezetnek. Indokként említette a “néhány hónappal korábbi kopaszokkal kapcsolatos balhét”, valamint azt, hogy szerinte az iroda “elcsalta” az MSZP állami termőföldekkel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Csak végső esetben

Gulyás Gergely a külföldön élő magyarok levélben való szavazásáról azt mondta: a Fidesznek továbbra is az az álláspontja, hogy a levélben szavazás csak végső eszközként engedhető meg, akkor, ha más megoldás nincs. A külföldön lévő magyarok esetében ha valakinek az állandó lakóhelye is külföldön van, akkor szavazhat levélben, ha viszont az állandó lakóhelye magyarországi, akkor csak külképviseleten voksolhat – közölte.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón egy másik kérdésre azt is tudatta, hogy a kormánypárti frakció szeptember 7-től tartja majd évadnyitó ülését Balatonfüreden.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: