Otthon / Egyéb / Masszőrhöz járt és filmezett Himmler a kivégzések előtt
Heinrich Himmler és Adolf Hitler Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Masszőrhöz járt és filmezett Himmler a kivégzések előtt

Az orosz védelmi minisztérium podolszki archívumából kerültek elő a rettegett SS-vezér, Heinrich Himmler korábban nem ismert naplói, írja a BBC.

A megtalált dokumentumok 1938-ból, 1943-ból és 1944-ből tartalmaznak feljegyzéseket, amelyekben a Harmadik Birodalom második legbefolyásosabb embere megrázó részletességgel számol be mindennapjairól.

A naplók a második világháború végén kerültek a Vörös Hadsereg tulajdonába, és több mint hetven év után kerültek elő. Himmler előbb brit hadifogságba került, majd néhány nappal később öngyilkos lett. A több mint ezer oldalnyi feljegyzésből kiderül, hogy Himmler szívesen töltötte szabadidejét filmezéssel, kártyázással, vagy esténként olykor a csillagokat bámulta.

Heinrich Himmler és Adolf Hitler Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary
Heinrich Himmler és Adolf Hitler
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

A dokumentumokat a Bild újságírója, Damian Imoehl bányászta elő, aki szerint az a legérdekesebb, ahogy a feljegyzések alapján összeáll Himmler személyisége, aki egyrészről szerető családapa, másrészt viszont könyörtelen tömeggyilkos is volt. Miközben tömegével küldött embereket a halálba (zsidókat, romákat, homoszexuálisokat, fizikailag vagy mentálisan sérülteket stb.), rendkívül gondoskodó volt feleségével és lányával, sőt, titkárnőjével is, akivel egyébként viszonyt folytatott.

A feljegyzésekből az is kiderül, hogy egy alkalommal egy masszázs után tíz lengyel halálát rendelte el, vagy hogy egyszer majdnem elájult, amikor egy fejbe lőtt férfi agya a kabátjára loccsant. Ő javasolta azt is az SS-nek, hogy képezzenek ki olyan kutyákat, amelyek képesek arra, hogy embereket marcangoljanak szét.

Himmler többi, 1941-es, 1942-es és 1945-ös naplóját már ismerték a történészek, a most felfedezett dokumentumokról azonban nem volt tudomásuk. A naplórészleteket jövőre könyv formájában is kiadják majd, háttéranyagokkal, illetve történészek magyarázataival kiegészítve.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: