Otthon / Ország-Világ / Csath Magdolna: rosszul vezetett régió nem lehet sikeres
A kép forrása: internet

Csath Magdolna: rosszul vezetett régió nem lehet sikeres

Politikailag szétesett az Európai Unió, mostanra pedig kezelhetetlenné váltak a tagországok. Tovább folytatódik a déliek eladósodása, a közép- és kelet-európaiak összetartanak, miközben a vezető országok továbbra is a hatalmat szeretnék központosítani, a problémákat azonban nem képesek kezelni.

Az utóbbi években az Európai Unió egyik válságból a másikba esett bele, jelentette ki Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette: Görögország problémáját a mai napig nem sikerült megoldani, a rájuk erőltetett megszorító intézkedés-csomag eredményeként a görög gazdaság tönkrement, a nemzeti vagyon jelentős része külföldi kézbe került.

Jean- Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Jean- Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Olaszországban a bankok olyan hatalmas hitelállománnyal rendelkeznek, amely valószínűleg nem fizethető vissza, s ez akár az eurózónát is megrendítheti. Az olasz gazdaság is válságban van, a legutóbbi elemzések szerint az egy főre jutó nemzeti jövedelem a húsz évvel ezelőtti szinten van, sorolta a közgazdász.

A mediterrán országok nem teljesítenek jól, a három százalékos költségvetési hiányt sem tudják tartani, csak velük szemben Brüsszel elnézőbb. Csath Magdolna szerint ennek az az oka, ami sok minden másnak is: Brüsszel kettős mércét alkalmaz.

A déli probléma rázza az Európai Unió gazdaságát, ugyanakkor ebből politikai probléma is kinőhet, mondta Csath Magdolna. Emlékeztetett: Cipras görög miniszterelnök bejelentette, hogy hat déli, mediterrán országgal – Franciaországgal, Spanyolországgal, Olaszországgal, Portugáliával, Máltával és Ciprussal – szeretne létrehozni egy szoros szövetséget – ahogy fogalmazott – az északiakkal szemben.

A britek kilépésével kapcsolatban Csath Magdolna elmondta: ők sem kedvelték a bevándorlást. Már 2002-ben felhívták a figyelmet, hogy a migráció szét fogja verni Európa társadalmait. A kilépésük másik oka, hogy a brüsszeli bürokrácia a nemzetállamokra tartozó döntéseket vont magához. Ugyanakkor az Európai Unió működtetése nagyon drága.

A gazdasági problémák előbb-utóbb átcsapnak politikai problémákba

A közgazdász hangsúlyozta: a gazdasági problémák előbb-utóbb átcsapnak politikaiakba, ezért kellenének a jó receptek – az Európai Unió azonban nem találja a recepteket.

Az Unió más országokhoz képest az innovációban is elmaradt. Ennek egyik oka, hogy a legegyszerűbb dolgokat is megpróbálják központilag szabályozni, hangsúlyozta a közgazdász.

1980-ban egy felmérés szerint az Európai Unió harminc százalékát adta a világ össz-gazdasági teljesítményének, s az elemzések szerint 2050-re ez az érték 12 százalékra esik vissza. Ezt az értéket azonban már most megközelítettük, 2014-ben 16,5 százaléknál tart az unió.
Ugyanez a tanulmány a munkaképes korú lakosság jelentős fogyását prognosztizálta, s 2002-ben úgy tervezték, körülbelül 30 millió bevándorlóra lesz szükség.

Az Unió egyben maradásához jelentős változásokra van szükség

Arra a kérdésre, hogy a kibővített V4-ek csoportja képes lesz-e a térséget megvédeni az erőltetett bevándorlástól és az unió központosítási törekvéseitől, Csath Magdolna úgy válaszolt: az unió mostani vezetésével ez valószínűleg nem fog sikerülni. Ahhoz, hogy az EU együtt maradjon, jelentős változtatásokra lesz szükség.

A közgazdász szerint egy olyan Európai Unió tud továbbélni, amelyben az emberek biztonságban érzik magukat, rend van, csökkenthetők a társadalmi különbségek és Brüsszel a nemzetállamokra hagyja az őket érintő döntéseket.

Csath Magdolna úgy összegezte: rosszul vezetett régió nem lehet sikeres.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: