Otthon / Kultúra és Tudomány / Életveszélyes szemdaganat: bárkinél előfordulhat
A kép forrása: internet (illusztráció)

Életveszélyes szemdaganat: bárkinél előfordulhat

A melanóma a szemgolyóban is megjelenhet. A legnagyobb veszély a világos bőrű emberekre és a nagy mennyiségű UV-sugárzásnak kitett személyekre leselkedik.

Szemmelanóma, vagyis szemdaganat. Tassi Józsefet ezzel a rosszindulatú, szemgolyó belsejéből kiinduló daganattal műtötték. A látását nem tudták megmenteni, a szemét azonban igen.

Hamar terjed, ha kialakul 

– A probléma két évvel ezelőtt jelentkezett a jobb szememen. Úgy éreztem, mintha egy forgó ventillátoron keresztül néztem volna a dolgokat, vibrálást érzékeltem a látóteremben. Ez megijesztett, és két napon belül a szemklinikán voltam, ahol megállapították, hogy daganat van a szememben, amiről korábban nem is tudtam elképzelni, hogy létezhet – mondta Tassi József a Minden tudás című műsorban.

– A szemmelanóma egy festékes daganatot jelent. A szemben sok helyen pigment fordul elő, a melanóma pedig a pigmenthám burjánzásából alakulhat ki. A malignum jelzővel is szokták illetni. Egy rosszindulatú festékes daganat, mivel a szemgolyón kívül máshova ad áttétet, és igen hamar – magyarázta Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Nehéz felfedezni 

A szemben található festékanyag a szivárványhártyában, a sugártestben, az érhártyának bizonyos részeiben, illetve a retina alapszövetében. Ezekből alakulhat ki a melanóma malignum.

A szemben lévő melanómát leggyakrabban szemészeti vizsgálat során fedezik fel. Az elváltozás csak szemfenéki vizsgálat során, pupillatágítással szűrhető ki. Árulkodó tünet lehet a fokozódó látásromlás, a torz látás vagy látótérkiesés, a tágabb erek, szemfájdalom, barna folt a szem falán.

– Viszonylag gyorsan növekedő daganat, és lassan ad klinikai tüneteket, vagyis általában későn veszik észre a betegek. Nagyon fontos lenne a szűrővizsgálatok megléte, 50 éves kor felett egy-két évente szükség lenne rá– mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

A daganat kialakulásában fontos rizikófaktor a családi halmozódás, a világos szem és bőrszín, illetve a fokozott UV-sugárzás. Ezért olyan napszemüvegeket kellene viselni, amely a rövid és hosszú hullámhosszú UV sugarakat is kiszűri, és az arc formájához is alkalmazkodik.

Időben gyógyítható 

A korai felismerés azért fontos, mert ez növelheti a kezelés hatékonyságát és a látásélesség megőrzését.

– Amennyiben a daganat kicsi, 1-2 milliméteres, akkor egyrészt egy külső, úgynevezett ruténium izotóppal besugarazzuk. Felvarrunk a szemgolyóra egy a szem alakját követő fémet, amely sugárzással néhány napig roncsolja a daganat szövetét. Másrészt egy speciális lézerrel is lehet kezelni a daganatot, a hőroncsolással után pedig visszafejleszteni. A harmadik kezelési mód a műtéti beavatkozás, amikor a szemen belüli, szintén viszonylag kisméretű daganatot távolítjuk el. Ennek azonban az veszélye, hogy jelentős vérzéshajlam alakul ki – magyarázta Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Elhanyagolt daganattal jelentkezők esetében sajnos gyakori, hogy a szemgolyót el kell távolítani. Ez abban az esetben történik, ha a rák még nem adott áttétet más szervekbe. Tassi Józsefnél úgy tűnik, hatásos volt a kezelés. Áttétet nem okozott a szem daganata és napról-napra kisebb a fájdalomérzete.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: