Otthon / Ország-Világ / A kórházak gyakran plusz nehézséget látnak értelmi sérült betegekben
A kép forrása: hirado.hu

A kórházak gyakran plusz nehézséget látnak értelmi sérült betegekben

A fogyatékkal élő betegeknél nagyon fontos, hogy bizonyos egészségügyi beavatkozások speciális ambulanciákon, altatásban történjenek, segítő kommunikációval.

Az értelmi sérült gyerekek és felnőttek egészségügyi ellátása sokszor speciális szaktudást és ellátást igényel, a veleszületett rendellenességek száma több ezerre tehető. Közülük a Down-szindróma a leggyakoribb, minden hatszázadik gyermek ezzel a kromoszómahibával jön a világra. Az érintett családokat felkaroló Down Alapítvány a Bethesda Gyermekkórházzal együttműködve segíti a betegellátást.

A kép forrása: hirado.hu
A kép forrása: hirado.hu

A Bethesda Gyermekkórházban kiemelten foglalkoznak a Down-szindrómás, autista, hiperaktív, figyelemhiányos gyerekek ellátásával, az agyi károsodott betegek speciális műtét utáni rehabilitációjával, és elérhetők az altatásos fogászati kezelések is. A szakemberek közös teamet alkotva osztályos háttérrel fogadják a gyerekeket kivizsgálásra, fejlesztésekre.

Régóta létező hiányt pótol a felnőtt fogyatékos embereket ellátó ambulancia, amely a közeljövőben kezdi meg működését a Budai Irgalmasrendi Kórházban.

Gyakran az egészségügyi személyzet plusz nehézséget lát, amikor értelmi sérült kerül be a kórházba. Nagyon sokszor nem találják el jól a kommunikációt. A szakemberek hangsúlyozták, tévhit, hogy az értelmi sérült emberek semmit nem tudnak. Az értelmileg akadályozott és az egészséges emberek között sokkal kisebb a különbség, mint gondolnánk.

Dr. Fogarasi András, a Bethesda Gyermekkórház igazgatóhelyettese a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a fogyatékos gyerekek egészségügyi ellátáshoz speciális ismeretekre is szükség van. A tapasztalatok szerint náluk nehezebb felismerni az akkut betegségek tüneteit is. Mivel jobban tartanak minden idegen szituációtól, így az orvostól, vagy a kórháztól is, emiatt nehezebb a kommunikáció is. Épp ezért nem lehet ugyanazokat a megszokott kommunikációs csatornákat alkalmazni, amelyeket egy egészséges gyermeknél.

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta: az orvosoknak nagyon empatikusnak kell lenniük, de pontosan tudniuk kell, mi kompetenciájuk és hol vannak a határaik. Gyakori probléma szokott lenni, hogy amikor születik egy sérült gyermek egy családban, az orvos azt gondolja, azonnal el tudja dönteni, hogy ez mit jelent a családnak. Nagyon vigyáznia kell arra, hogy meddig terjed a kompetenciája akár a vigasztalásban, akár abban, hogy hirtelen jött, rossz tanácsokat adjon.

Dr. Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnöke hangsúlyozta: az egészségügyi ellátás, az oktatás, a fejlesztés, a szociális ellátások, támogatások együttesen, komplexen szükségesek. A gyerekeknél ez még úgy-ahogy meg is oldható, a felnőtteknél azonban nagyon kilóg a sorból az egészségügyi ellátás, tette hozzá.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: