Otthon / Ország-Világ / Putyin: Moszkva nem szakítja meg a diplomáciai kapcsolatokat Kijevvel
A kép forrása: internet

Putyin: Moszkva nem szakítja meg a diplomáciai kapcsolatokat Kijevvel

Oroszország nem tervezi, hogy megszakítsa diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken az orosz biztonsági tanács Krím félszigeten, Szevasztopolban megtartott pénteki tanácskozásán.

A diplomáciai szakítás lehetőségét Moszkvában azt követően kezdték el mérlegelni, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) augusztus 10-én arról számolt be: a Krím félszigeten meghiúsították az ukrán katonai hírszerzés diverzáns akcióit. “Nem készülünk felszámolni kapcsolatainkat, annak ellenére, hogy a jelenlegi ukrán kormány nem kíván teljes értékű, nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat. Mi mindazonáltal lehetőséget fogunk teremteni a kapcsolatok fejlesztésére és fenntartására” – mondta Putyin.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán vezetésben “a józan ész kerekedik felül”.

Az orosz elnök szerint Kijev azért próbálta meg destabilizálni a Krímet, mert “valamilyen megfontolásból nem akarja vagy nem tudja” végrehajtani az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat, és nem tud magyarázatot adni az ukránoknak a szociális és gazdaságpolitikában elkövetett súlyos hibáira.

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Dmitrij Livanovot, az oktatási és tudományos ügyek eddigi miniszterét nevezte ki az Ukrajnával fenntartott kereskedelmi, gazdasági és tudományos-technikai kapcsolatok biztosává. Livanov helyére Dmitrij Medvegyev kormányfő Olga Vasziljevát, az elnöki kabinet társadalmi projektekért felelős helyettes vezetőjét jelölte, és javaslatát az államfő elfogadta.

Az orosz elnök ötödik alkalommal látogatott a Krímbe azóta, hogy Oroszország 2014-ben megszállta, majd a helyi népszavazás nyomán elcsatolta Ukrajnától a félszigetet.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: