Otthon / Terrortámadás / Így szedték le a robbanómellényt a 15 éves dzsihadistáról
A kép forrása: Twitter

Így szedték le a robbanómellényt a 15 éves dzsihadistáról

Videofelvétel jelent meg arról a 15 éves fiatalról, aki robbanómellénnyel készült tömeggyilkosságra az Iszlám Állam utasítására az iraki Kirkukban vasárnap.

A videón az iraki biztonsági erők tagjai eltávolítják a gyermekről a robbanómellényt. Miután rájön, hogy nem fog robbantani, azonnal elsírja magát. Ezt követően a fiatalt megbilincselik, egy rendőrségi járműbe tuszkolják, majd elhajtanak. A mellényt később egy ellenőrzött robbantás keretében hatástalanították.

A kép forrása: Twitter
A kép forrása: Twitter

Moszulból küldték robbantani

Az amerikai  AP hírügynökség úgy tudja, egy 15 éves fiatalról van szó, akit egy órával azt követően fogtak el, hogy egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a város egyik síita mecsete előtt. A második vasárnapi merényletet is egy mártír dzsihadistával tervezték végrehajtani, de a fiatalt sikerült azelőtt “hatástalanítani”, hogy detonálhatta volna robbanómellényét.

Még nem tisztázott, hogy a gyerek magától akarta-e végrehajtani a terrortámadást, vagy az Iszlám Állam kényszerítette. A dzsihadisták – a Boko Haramhoz hasonlóan – gyakran erősítenek bombákat gyermekekre, akiket azzal fenyegetnek meg, hogy kivégzik családjukat, ha nem követik pontosan a terrorcsoport utasításait.

A kirkuki hírszerzés egyik munkatársa azt mondta, kihallgatása során a fiatal azt állította, maszkot viselő férfiak elrabolták, ráerősítették a robbanószerkezetet a testére és a városba küldték. Hozzátette, a fiú Irak második legnagyobb városából, az Iszlám Állam kezén lévő Moszulból menekült el egy hete.

Egy órával korábban valakinek sikerült detonálnia a robbanómellényét

A fiatal elfogása előtt pár órával egy másik, hasonló öngyilkos merénylő robbantott ugyanebben a városban, itt azonban a szombati mészárlással ellentétben nem voltak áldozatok a merénylőn kívül.

Az elkövetőt a biztonsági őrök megállították a város egyik síita mecsete előtt, így nem tudott beljebb hatolni az épületbe. A merényletben végül egyedül az elkövető vesztette életét és ketten megsebesültek.

“Veszélyes kampányba kezdtek Kirkuk ellen” – mondta a vasárnapi dupla robbantási kísérletről egy kurd biztonsági tisztviselő a kurd Rudaw hírügynökségnek.

Szombat este öngyilkos merényletet hajtottak végre a Törökország délkeleti részén lévő Gaziantepben is. A robbantásban legkevesebb ötven ember meghalt és legalább 100-an megsérültek.  A török hatóságok közlése szerint egy 12 és 14 év közötti gyerek hajtotta végre a lakodalmi mészárlást. A hatóságok az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet gyanúsítják a merénylet elkövetésével.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A berlini merénylő békésen sétált egy brüsszeli vasútállomáson

A berlini karácsonyi vásárba kamionnal belegázoló és  12 embert meggyilkoló ISIS-terrorista a merénylet után négy …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: